KERNTAKENDISCUSSIE AFGEROND IN 2021

Fracties bespreken wat Boxtel moet, wil en kan

JULES HAMELEERS

Wat moet, wil en kan Boxtel? Dit is de hamvraag die de raadsleden bespreken tijdens de kerntakendiscussie die ingegeven is door het miljoenentekort waar de gemeente mee te kampen heeft. De specifieke richting van het debat, bleek tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond echter nog onduidelijk. ,,Hoe kunnen we het nou de hele tijd over bouwstenen hebben, als we nog niet eens weten wat voor huis we gaan bouwen?", aldus fractievoorzitter Jos Hegeman (D66).

Een kerntakendiscussie houdt in dat de gemeente gaat kijken waar zij op moet focussen en wat zij beter achterwege kan laten. Er werd met een unaniem aangenomen motie besloten dat dit debat gevoerd moest worden, toen tijdens de begrotingsvergadering van vorig jaar bleek dat Boxtel een tekort van 3,5 miljoen euro moet verwerken. Zónder de financiële gevolgen van de coronacrisis meegerekend te hebben.

DNA VAN BOXTEL

Maar om alleen maar op de financiën te focussen, vinden enkele partijen een gemiste kans. Zo benadrukten de fractievoorzitters Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) en Jos Hegeman (D66) en raadslid Rinze van der Veen (SP) dinsdag dat niet 'moeten' en 'kunnen' het belangrijkst zijn, maar dat het vooral moet gaan om het 'willen'. ,,De financiële situatie moet niet leidend zijn. Het DNA van Boxtel, dat moet het belangrijkst zijn in het debat", aldus Van der Veen.

Oppositiepartij Balans ziet dit anders. ,,De volgorde moet zijn: moeten, kunnen, willen", meldt fractievoorzitter Mariëlle van Alphen. ,,Eerder waren begrotingen té rooskleurig. We moeten dus nu kijken naar wat financieel kan."

Daarnaast haalden meerdere partijen de geplande burgerparticipatie aan. Het devies: zorg dat Boxtelaren écht wat in de melk te brokkelen hebben. Burgers moeten het gevoel hebben dat er wat met hun ideeën gedaan wordt, vinden de raadsfracties. Ook de nazorg van de betrokken Boxtelaren moet goed uitgevoerd worden.

Burgemeester Ronald van Meygaarden zegt dat ook hij wil dat alle inwoners van Boxtel zich gerepresenteerd voelen. ,,We kunnen nooit iedereen tevreden stellen, maar iedereen moet zich wel gehoord voelen. We moeten voorkomen dat er mensen zijn die niet mee willen denken, omdat ze bijvoorbeeld niet geïnteresseerd zijn in politiek, maar dan wel achteraf zeuren over de uitkomst. We gaan actief kijken hoe we die mensen erbij kunnen betrekken. Wat dat betreft is het fijn dat we acht partijen in de gemeenteraad hebben: elke partij staat toch weer voor andere delen van de bevolking en zo wordt een zo groot mogelijk deel van de burgers vertegenwoordigd."

De kerntakendiscussie moet in het tweede kwart van 2021 afgerond zijn.


412 AANVRAGEN EERSTE STEUNPAKKET

Tweede Tozo-golf bij gemeente Boxtel blijft uit

JULES HAMELEERS

De rijksoverheid besloot de eerste Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) een vervolg te geven. Ook tussen 1 juni en 31 augustus kunnen ondernemers steun aanvragen bij hun gemeente wanneer zij niet genoeg verdienen door de coronacrisis. Naar het eerste steunpakket was veel meer vraag dan nu naar het tweede.

Liefst 412 Boxtelse Tozo-aanvragen zijn gehonoreerd tijdens de eerste periode. Nu de maatregel is verlengd, is er een stuk minder interesse: er zijn slechts zeventien aanvragen in Boxtel, waarvan er tot nu toe dertien zijn uitgekeerd. Dat vertelde wethouder Eric van den Broek naar aanleiding van vragen van oppositiepartij Balans tijdens de raadsvergadering van dinsdag.

De raadsfractie informeerde in hoeverre de gemeente klaar is voor Tozo 2, omdat de afhandeling van het eerste steunpakket in Boxtel 'lang op zich liet wachten'.

De wethouder sprak deze stelling tegen én verzekerde Balans dat alles klaar is voor een eventuele tweede Tozo-golf. De afdeling die de aanvragen afhandelt, die op het hoogtepunt twintig voltijdse medewerkers telde, wordt nu nog door drie fulltime werknemers bezet. ,,Wanneer het weer drukker wordt, staat er ook al personeel klaar dat meteen kan inspringen indien nodig."

VIER WEKEN

De wettelijke termijn om een Tozo-aanvraag af te handelen is acht weken en die wordt volgens de wethouder altijd gehaald. Het Boxtelse streven is vier weken; ook hier wordt meestal aan voldaan. Balans vraagt om maar twee weken behandeltijd, wat nu meestal gehaald wordt volgens de wethouder. ,,Wanneer dit niet lukt, heeft dit meestal te maken met onvolledige informatie vanuit de ondernemers", aldus Van den Broek.