GroenLinks stelt Kamervragen over Vion en corona

Tweede Kamerlid Paul Smeulders (GroenLinks) gaat Kamervragen stellen over de coronabesmettingen bij varkensslachterij Vion in Boxtel. Dat meldde hij gisteren via Twitter.

Aanleiding is een artikel in Brabants Dagblad, waarin staat dat de afgelopen anderhalve week bij toegangscontroles bij Vion 24 besmettingen zijn vastgesteld bij 150 geteste werknemers. Eerder was al sprake van achttien medewerkers met Covid-19. Smeulders: ,,Bizar dat Vion nog open is. De unaniem aangenomen Kamermotie van Laura Bromet en mij is heel helder. Niemand die besmet is met het coronavirus mag in slachthuizen werken. Als blijkt dat dit wel zo is, wordt het slachthuis onmiddellijk gesloten."

Vorige week stond in Brabants Centrum nog dat medewerkers stellen dat personeel met klachten doorwerkt uit angst te worden ontslagen. Uit controle van de GGD bleek vorige week maandag dat het vleesverwerkend bedrijf de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus naleeft.


Bevrijd uit lift

De brandweer kreeg woensdag vlak voor middernacht een melding van een weigerende lift in het NS-station in Boxtel. In de lift zaten drie jongens. De brandweerlieden hebben hen bevrijd. Een medewerker van een beveiligingsbedrijf kwam ter plaatse, ondertussen was de politie ook opgeroepen. De agenten hebben de gegevens van de jongeren genoteerd. De lift is buiten werking gesteld.


Wateroverlast

Het noodweer van gisteravond bezorgde de brandweer werk. Bij de kringloopwinkel van de Vincentiusvereniging aan de Stationsstraat in Boxtel was sprake van wateroverlast. Rond de klok van halfnegen rukte de brandweer uit om de helpende hand te gaan bieden. Volgens een medewerker was aan de achterzijde van de winkel sprake van wateroverlast. De brandweer heeft de zaak met trekker en dweil drooggemaakt.


Waterleiding

BrabantWater vervangt vanaf volgende week 550 meter waterleiding in de Vicaris van Alphenlaan en omgeving. De werkzaamheden duren ongeveer drie maanden. De leidingen dateren grotendeels uit de jaren vijftig van de vorige eeuw en zijn van asbestcement gemaakt. Het aannemingsbedrijf dat de werkzaamheden uitvoert, Gebroeders Van der Steen, neemt alle voorzorgsmaatregelen om deze leidingen veilig op te slaan en af te voeren. Daarom worden afgesloten containers in de wijk geplaatst.

'Varkensstal had eerder ontruimd kunnen worden'

Dierenactivisten bezetten vorig jaar op 13 mei een varkensstal aan de Brede Heide in Boxtel. Die werd na tien uur ontruimd. Dat had eerder gekund, volgens een interne evaluatie van de gemeente, zo meldt Brabants Dagblad.

Sneller optreden had er volgens het rapport van de gemeente voor kunnen zorgen dat de ontruiming onder minder druk van buitenaf had hoeven plaatsvinden. Leden van actiegroep Meat the Victims stonden op het erf, daarnaast was er een groep boeren. De politie voorkwam een fysieke confrontatie tussen beide partijen, maar de spanning nam toe. Om tien uur 's avonds volgde uiteindelijk een ingreep van de ME. Die verwijderde honderd activisten uit de varkensstal. 67 actievoerders hebben later een geldboete van driehonderd euro opgelegd gekregen.