CRISIS VERANDERT TAKEN POLITIE

Minder woninginbraken Boxtel in coronatijd

JULES HAMELEERS

De coronacrisis verandert ieders werkzaamheden en dat geldt ook voor de politie. Doordat meer mensen thuisblijven en er geen evenementen zijn, is bijvoorbeeld het aantal woninginbraken in Boxtel afgenomen.

Een woordvoerder meldt dat ze geen definitieve uitspraken kan doen over de oorzaken totdat er onderzoek is gedaan naar het onderwerp. Wel merkt zij dat de politie zich minder bezig hoeft te houden met misdaden als inbraak, fietsdiefstal en zakkenrollerij.

De cijfers van de politie bevestigen dit gedeeltelijk. Zo werden er in maart vorig jaar elf woninginbraken gemeld, tegenover vier dit jaar. Ook in april waren er minder meldingen van dit misdrijf: zeven in 2019, drie in 2020. Het aantal fietsdiefstallen en zakkenrollerij is niet gedaald in de gemeente Boxtel, volgens de cijfers van de politie. Dit geldt ook voor inbraken in bijgebouwen. Verzekeringenvergelijkingssite Independer geeft echter een ander beeld: volgens dit bedrijf daalde het aantal met 1,5 per 10.000 huishoudens.

CYBERCRIMINALITEIT

Landelijk ziet de politie een grote stijging wat betreft cybercriminaliteit. Dat meldde Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime van de Nationale Politie, in actualiteitenprogramma EenVandaag. Volgens hem is het aantal meldingen van WhatsApp-fraude verdriedubbeld. Ook in Boxtel is dit op te merken. Waar voorheen nooit meldingen kwamen van cybercriminaliteit, waren dat er in mei van dit jaar al vier.