...TOON RITECO...
              (Foto: Piet van Oers, 2014)
...TOON RITECO... (Foto: Piet van Oers, 2014) Foto: Piet van Oers

OUD-FANFARESECRETARIS TOON RITECO UIT ESCH OVERLEDEN

'Niet naar bed voordat BC is gelezen'

De repetitie van de Essche fanfare Sint-Willibrordus en het borreltje na afloop kon nóg zo lang duren. Maar pas als hij op donderdagavond Brabants Centrum had gelezen, stapte Toon Riteco in bed. Dat vertelde de Esschenaar in 2004, toen hij werd geïnterviewd vanwege het zestigjarig bestaan van deze krant. Vorige week overleed hij.

Geboren in de Kempen (in Wintelre om precies te zijn) kwam Riteco met echtgenote Miek, met wie hij 56 jaar was getrouwd, naar Boxtel. Hij kreeg er een baan als docent aan de toenmalige lagere technische school Pius X (het huidige Baanderherencollege) en gaf veel jongens uit deze regio les in Nederlands, geschiedenis, aardrijkskunde en biologie.

SAXOFONIST

De woning aan het Pater Van den Elsenplein in de nog volop in ontwikkeling zijnde nieuwbouwwijk Oost beviel het stel niet echt. Het koppel miste de gemoedelijke dorpssfeer en greep met beide handen de kans aan om een nieuwbouwwoning aan de Kollenberg in Esch te betrekken. Die beslissing heeft Riteco nooit betreurd.

,,Ik blies saxofoon in Wintelre. In Boxtel heb ik enkele jaren klarinet gespeeld bij de Gildenbondsharmonie. Eenmaal in Esch besloot ik me aan te melden bij fanfare Sint-Willibrordus. Het verenigingsleven is immers erg belangrijk om te integreren als je nieuw in een gemeenschap komt", vertelde hij kort nadat hij in augustus 2004 stopte met muziek maken. ,,De laatste jaren bespeelde ik de baritonsax, maar dat werd me te zwaar. Bovendien, ik heb ruim vijftig jaar muziek gemaakt. Het is mooi geweest, ik wilde van het 'moeten' af." Hij wilde meer tijd besteden aan zijn twee dochters en zoon en de kleinkinderen.

MUZIEKBIBLIOTHEEK

Ondanks dat hij zijn instrument aan de wilgen hing, bleef Riteco nauw verbonden met de muziekvereniging, die hem voor zijn verdiensten benoemde tot erelid. Nog lang bezocht hij vrijwel elke donderdagavond de wekelijkse repetitie. Enerzijds omdat hij de bibliotheek met bladmuziek beheerde, maar bovenal voor de gezelligheid.

De uitvaart vond dinsdagochtend in besloten kring plaats. De plechtigheid werd door een ensemble van de fanfare buiten de kerk opgeluisterd.

Toon Riteco werd 86 jaar.