Frank Meijer en Esther van der Heijden van MTD Landschapsarchitecten praten na de onthulling bij met wethouder Van de Wiel. (Foto: Peter de Koning).
Frank Meijer en Esther van der Heijden van MTD Landschapsarchitecten praten na de onthulling bij met wethouder Van de Wiel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BURGAKKER OPGESIERD MET DRIE SCULPTUREN VAN CORTENSTAAL

'IJsvogels' landen in bloemenweitje

Jan Hermens


Blauw zijn ze niet, maar de drie sculpturen in het bloemenweitje aan de Burgakker in Boxtel stellen onmiskenbaar ijsvogels voor. Dinsdagochtend werden de kunstwerken van cortenstaal geplaatst. Ze vormen de kroon op de herinrichting van het groene lapje gemeentegrond.

De plaatsing trok veel bekijks, want tussen acht en halfnegen 's ochtends is de nabijgelegen Raapakkerbrug een schoolroute. In het veldje stonden al betonnen voeten met bouten. Frank Meijer, eigenaar van MTD Landschapsarchitecten, ontwierp de kunstwerken, Boxtelaar Thijs Looijmans, eigenaar van het bedrijf A&K Techniek in Sint-Oedenrode, vervaardigde ze. Hij vertelt: ,,Dat vond ik wel spannend. Zou alles precies passen? Maar het klopte."

MTD Landschapsarchitecten stelde in overleg met de gemeente Boxtel en aanwonenden het plan op voor de herinrichting van het veldje op de oever van rivier de Dommel. Het project maakt deel uit van Stadslandgoed Stapelen, maar staat ook met een been in de centrumvisie Boxtel Binnen de Bruggen, als begin- of eindpunt van de cultuurhistorische as, die kasteel Stapelen met de Sint-Petrusbasiliek verbindt.

WATERSTRAAL

Looijmans: ,,Ik heb de ijsvogels in opdracht van MTD Landschapsarchitecten gesneden, met een waterstraal en snijzand onder heel hoge druk. Ze zijn van cortenstaal, dat moet nog wat meer op kleur komen. Het wordt in de loop der tijd donkerder." Dat komt door corrosievorming op het oppervlak.

De vogels bestaan uit twee delen, die met tussenstukjes aan elkaar gezet zijn. Looijmans: ,,Daardoor ontstaat een ruimtelijk effect."

De vakman is tevreden over het resultaat van zijn werk. ,,Ze staan er mooi, zijn goed gepositioneerd."

Twee ijsvogels bevinden zich tussen het groen in het weitje, hun stalen soortgenoot prijkt aan de overkant van de kabbelende Dommel. Grappig toeval: zo'n tweehonderd meter verderop, op de achtergevel van het Jacob-Roelandslyceum, pronken sinds deze week nóg twee ijsvogels, geschilderd in het kenmerkende blauw en oranje dat het dier tot een vliegend sieraad maakt.

De keuze voor de razendsnelle en schuwe viseter komt niet uit de lucht vallen. De vogel, die in weerwil van zijn naam slecht tegen strenge winters kan, vliegt nog wel eens over de Dommel. Buurtbewoner Toine Cooijmans bevestigt dat. ,,De ijsvogel is goed gekozen. Ik zie er regelmatig een."

Hoewel veel Boxtelaren de beelden in het voorbijgaan al gezien hebben, was er gisteren een onthulling. Wethouder Peter van de Wiel: ,,De ijsvogels staan symbool voor de de biodiversiteit in dit gebied. Ze vormen de voltooiing van dit natuurparkje dat logischerwijs De Burgakker heet."

De aanleg van het parkje kostte 100.000 euro, 70.000 euro daarvan was subsidie van de Provincie in het kader van Landschappen van Allure, waar Stadslandgoed Stapelen deel van uitmaakt.

Op het bijbehorende informatiebord staat bovendien dat het bloemenweitje tot het Van Gogh Nationaal Park behoort. Dit is nog in oprichting. Circa veertig partijen werken aan versterking van de natuur, het Brabantse cultuurlandschap en het erfgoed van de schilder. Wethouder Van de Wiel: ,,De ijsvogel hoort bij het Brabant waardoor Vincent van Gogh zich liet inspireren."



pp . Frank Meijer en Esther van der Heijden van MTD Landschapsarchitecten praten na de onthulling bij met wethouder Van de Wiel. (Foto: Peter de Koning).



De ijsvogels worden naar het weitje gereden. (Foto: Anneke Vorstenbosch).