...JAN VAN DER WEIJDEN...
           (Foto: Albert Stolwijk, 2018)
...JAN VAN DER WEIJDEN... (Foto: Albert Stolwijk, 2018) Foto: Albert Stolwijk

VOORZITTER JAN VAN DER WEIJDEN STAPT OP

'ECB wordt niet serieus genomen door Boxtel'

JULES HAMELEERS

Voorzitter Jan van der Weijden van Energie Coöperatie Boxtel (ECB) is opgestapt. Hij had al langer het gevoel dat zijn organisatie niet serieus werd genomen door de gemeente. Een brief die wethouder Peter van de Wiel stuurde aan Boxtelse huizenbezitters om de aanschaf van zonnepanelen te promoten, was de druppel. Van de Wiel verzond het schrijven zonder overleg met de coöperatie.

De samenwerking tussen de gemeente en ECB was zeker niet alleen maar kommer en kwel. Zo was de coöperatie intensief betrokken bij de overleggen over een pilot voor elektrische deelauto's in Boxtel. De proef, die begin 2020 zou starten, werd uitgesteld vanwege de coronacrisis.

Toch voelde Van der Weijden zich ook regelmatig buitenspel gezet. Zoals bij de brief die begin mei naar een groot deel van de Boxtelse huishoudens ging. Hierin werd inwoners een aanbod gedaan om voor een voordelige prijs zonnepanelen aan te schaffen, door deze gezamenlijk in te kopen. ,,Er is geen overleg geweest. Daags voor hij op de post ging, kregen wij het te horen. Dat was voor mij persoonlijk de druppel", legt Van der Weijden uit. ,,Ik heb het zo'n zeven jaar gedaan. Ik denk dat het tijd is voor nieuwe energie. Misschien ben ik niet meer de juiste persoon."

Niet alleen ECB, maar ook lokale ondernemers werden niet erkend door de brief, vindt de voorzitter. De gemeente Boxtel heeft namelijk een ondernemer uit Haarlem in de arm genomen: 'Winst uit je woning'. Terwijl er ook een grote zonnepanelenproducent gevestigd is in Boxtel. ,,Er waren zo'n driehonderd reacties, dus bedenk maar om hoeveel geld dat gaat. En door deze keuze laat je dat gewoon wegvloeien uit Boxtel. Dat is buitengewoon triest."

HOGE AMBITIE

Van der Weijden waardeert de hoge ambitie omtrent duurzaamheid van de gemeente Boxtel enorm. ,,Dat vind ik echt waanzinnig gaaf. Het bijbehorende beleid ontbreekt alleen: er is niet genoeg daadkracht. En niet alleen vanuit B en W, maar ook de gemeenteraad zet niet door. Een jaar of vijf geleden was Boxtel koploper op het gebied van de energietransitie, maar nu worden we aan alle kanten ingehaald."

Het opstappen van de voorzitter kwam dinsdagavond aan bod tijdens de gemeenteraadsvergadering. Oppositiepartij CDA vroeg wethouder Van de Wiel naar zijn visie op de samenwerking met de ECB. Volgens hem verloopt de communicatie goed. Ook spreekt hij tegen dat de gemeente ECB niet serieus zou nemen. De wethouder was niet op de hoogte van het opstappen van de voorzitter, maar belooft op zeer korte termijn contact met hem op te nemen.



PRESENTATIE NIEUWE KLINKERBESTRATING

Stoeltjes wijken voor 'showvak' Rechterstraat

Jan Hermens


Het was sommige Boxtelaren al opgevallen: de stoeltjes in de Rechterstraat, voor de winkel van Bruna, zijn weggehaald. Een van de twee moest wijken voor een tijdelijk presentatievlak van twee bij twee meter met de nieuwe bestrating voor de Rechterstraat. Dit wordt woensdag 24 juni geplaatst. Daarna kan iedereen vast zien hoe het wegdek na de herinrichting oogt.

Het middenvlak van de winkelstraat bestaat straks uit porfier, een natuursteen uit het Noord-Italiaanse Trento. Hans Boer, namens leverancier Van den Ban Natuursteen uit Oosterhout: ,,Deze steen beschikt over de juiste hardheid en hij is van zichzelf zeer stroef."

,,Porfier is een gelaagd gesteente", legt Boer uit. ,,Het splijtvlak is zo recht dat de steen aan boven- en onderkant geen nabewerking behoeft." Om het geheel een rustieke uitstraling te geven zijn de stenen niet gezaagd, maar gehakt.

ZITPLATEAU

De locatie voor het presentatievlak is geen toeval. Esther van der Heijden namens MTD Landschapsarchitecten, het bureau dat de nieuwe Rechterstraat ontworpen heeft: ,,Er komt op die plek een plateau, dat kunnen we nu al enigszins laten zien. De stoeltjes zouden er volgens ons ontwerp verdwijnen." Ook het bankje dat deel uitmaakt van het straatmeubilair wordt weggehaald, net als beide platanen. Het is de bedoeling dat een ander soort boom terugkeert.

De bomen en zitjes zijn in december 2015 geplaatst als afsluiting van de werkzaamheden die gepaard gingen met de herinrichting van de cultuurhistorische as tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek. Daarbij werden onder meer afgezaagde kinderkopjes in het wegdek geplaatst. Die blijven intact op het pleintje. Aanvankelijk stond in het ontwerp ook hier nieuwe bestrating ingetekend, maar verschillende politieke partijen vonden het zonde van het geld om de boel na een paar jaar opnieuw open te breken en de stenen te vervangen.

FIETSENSTALLING

Momenteel worden vaak fietsen gestald tegenover de winkel van Zeeman. Dat is straks niet meer mogelijk. ,,Dat is precies de bedoeling", aldus Van der Heijden. ,,Het pleintje met het toekomstige plateau waarop mensen ook kunnen zitten, heeft een verblijfsfunctie, het is geen fietsenstalling."

Niet het hele wegdek van de Rechterstraat bestaat in de toekomst uit porfier. Een deel is met bakstenen geplaveid. Fietsers, hoewel te gast in het voetgangersdeel van de winkelstraat, begeven zich vooral op de natuursteen, zo is de bedoeling. De bakstenen aan de zijkanten wijken in kleur duidelijk af van de middenstrook en zijn met name bedoeld voor bezoekers te voet.

START WERKZAAMHEDEN

Overigens start de herinrichting van de Rechterstraat nog niet na de zomer, zoals aanvankelijk was gepland. De werkgroep die het initiatief heeft genomen voor de operatie, heeft voorgesteld in januari de schop in de grond te steken. Dit omdat de ondernemers het in deze coronatijd moeilijk genoeg hebben. Een opengebroken straat komt de komende tijd ongelegen.

Maandagmiddag zaagde een medewerker van de gemeente Boxtel met een slijptol de poten van een van de stoeltje in de Rechterstraat door. Daags erna verdween ook het tweede stoeltje. (Foto: Henk van Weert).
Maandagmiddag zaagde een medewerker van de gemeente Boxtel met een slijptol de poten van een van de stoeltje in de Rechterstraat door. Daags erna verdween ook het tweede stoeltje. (Foto: Henk van Weert).