Belazerij


Martin Jan van Mourik, emeritus-hoogleraar notarieel recht, gebruikte onlangs het woord ‘belazerij’ in de kwestie rond de € 4.741.425,90 natuursubsidie die onze koning onrechtmatig krijgt voor Kroondomein Het Loo. En hij voegde eraan toe: 'Dat hoef ik niet te accepteren als burger'.

We hoeven inderdaad niet alles te accepteren en als buurman van Lindenlust zet ik daarom, nog eens een boompje op, en ben benieuwd wat de gemeente gaat doen om het om te zagen…
Ondertussen biedt de provincie ons, om de leefomgeving leefbaar te houden, nestkasten en beplanting aan: zie www.natuurindewijk.nl. Prachtig! En ook opvallend: Boxtel doet mee in dat project, maar wil tegelijkertijd in onze wijk de natuur grootschalig platwalsen. Dat laatste lijkt helaas de verborgen agenda achter het ondoordachte bouwplan Langen Linden, want met een beetje groene wil blijven er veel meer bomen behouden.

En dan komt de ‘demonstrant’ weer in mij naar boven. Deze krant noemde ons ‘demonstranten’ en dat deed terugdenken aan schaliegastijden toen je met een beetje lawaai een wethouder zelfs 180 graden kon helpen draaien.

Wij hoeven toch niet te accepteren dat de gemeente zich door de projectontwikkelaar (die vanzelfsprekend zoveel mogelijk huizen kwijt wil op dat stuk grond) met een plattegrond van adviesbureau Pius Floris boomadvies, maar opgesteld door Hetty van Tilborg (op de loonlijst van de projectontwikkelaar) niet helemaal juist (understatement) laat inlichten over het aantal bomen op het terrein? Je kunt ook zeggen: belazerij.
Boxtel, waarom laat je blinden en slechtzienden met een duidelijk belang zo’n telling doen? Mevrouw Van Tilborg heeft net iets te veel bomen niet willen zien, dat kan geen foutje meer zijn. Ook de eekhoorns hebben ze gemist, weer een ander bureau. Ook: belazerij.
De nieuwe bewoners, niet blind of bijziend, komen straks met de hen voorgespiegelde groene omgeving bedrogen uit. Weten ze hoe het ooit was? Beseft Boxtel dat bomen een ongekend belangrijke functie hebben?

Ondertussen heb ik alvast een paar mooie straatnamen voor in Langen Linden: Franz Kafkalaantje of Meewerkweg, daar kun je van die mooie bankjes neerzetten. Dan zit je goed!

        ERIC SCHOONES


Boxtel


Spreekuur Balans

De politieke partij Balans houdt vrijdag 26 juni weer haar maandelijkse spreekuur. Leden van de gemeenteraadsfractie willen van burgers horen wat er beter kan in Boxtel en meningen horen over acutele zaken. Bezoekers worden van 15.30 tot 17.00 uur met koffie of thee ontvangen in lunchroom Meneer van Dommelen, Prins Hendrikstraat 1.