Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

WANDELAARS MISTEN DE BOOT, MAAR GEMEENTE MAAKT VOETVEER WEER VRIJ

Gestrand Sint-Janspontje klaar voor oversteek

PÅL JANSEN

Het Sint-Janspontje kon de voorbije periode niet in gebruik worden genomen. Reden? Het voetveer aan het Dommelsteegje in Liempde was vastgelopen op een zandbank. Niet voor de eerste keer overigens... Desalniettemin heeft de gemeente Boxtel het vaartuig weer vrij gekregen. Tot opluchting van Liempdenaar Gerard Schalkx: ,,Als 't pontje niet kon varen, dan ging de wandelroute Rondje Pontje ook niet door!"

Het was Schalkx zelf die gewag maakte bij de gemeente van het vastgelopen Sint-Janspontje. Dinsdag is het bootje weer losgetrokken. Maar goed ook volgens Schalkx: ,,Wandelaars hebben natuurlijk het pontje nodig om mijn nieuwe route uit te kunnen lopen."

Het is een terugkerend probleem, weet medewerker Toon Mouws van de gemeente. ,,Een van de sloten mondt uit bij de aanlegsteiger van het pontje aan Liempdse zijde; het water dat daar vandaan komt zet er zand af. Die sloot stond eigenlijk lange tijd leeg, maar na regenval keert het probleem weer terug." Een oplossing is niet echt voorhanden, dus wordt het toegestroomde zand telkens weggegraven. Zo ook afgelopen dinsdag. Mouws: ,,Bovendien hebben we ook de loopplanken naar het pontje voorzien van een antisliplaag."

KASTEREN

En daarmee kan de route Rondje Pontje, die Schalkx in samenwerking met café 't Groene Woud en de Eerste Liempdse Drukkerij heeft gemaakt, in gebruik worden genomen. De fotobrochure leidt publiek met name langs al het moois dat in de buurtschap Kasteren is te zien. Wandelaars krijgen de circa vijf kilometer lange wandelroute uitgelegd aan de hand van afbeeldingen die Schalkx - tevens fotograaf voor onder meer deze krant - zelf maakte.

De tocht start voor deelnemers bij het Dommelsteegje, een zijtak van de Smaldersestraat die leidt naar het Sint-Janspontje. Eenmaal rivier de Dommel overgestoken met het voetveer, komen wandelaars op de Hoevedreef uit, de straat waar rijksmonumenten als de duiventoren en 't Groot Duijfhuis te zien zijn. ,,En bij een van de boerderijen zijn twee ooievaarsnesten geplaatst. Hopelijk zien de wandelaars deze vogels ook nog. Op de foto in de brochure staan ze in ieder geval wel", grijnst Schalkx.

SPOORBRUG

De wandeling loopt vervolgens naar café 't Groene Woud en het Duits Lijntje. Zodra de spoorbrug over rivier De Dommel is gepasseerd, slaan mensen linksaf richting het visgat waar de Liempdse hengelsportvereniging De Laatste Kans gebruik van maakt. Daarna komen de wandelaars uit op de Molendijk en kunnen ze vanuit die weg de Smaldersestraat op om weer bij het Dommelsteegje uit te komen.

De fotobrochure Rondje Pontje is binnenkort te downloaden op de website van Het Groene Woud: www.hetgroenewoud.com.


p Het Sint-Janspontje is weer vrij gebaggerd. De gemeente Boxtel liet het zand, afgezet door een sloot die uitmondt op het ponton, afgraven zodat de voetveer weer in gebruik kan worden genomen. Daarmee kan de wandelroute Rondje Pontje ook worden gestart. (Foto: Gerard Schalkx).