Zonnepanelen op de gemeentewerf.
Zonnepanelen op de gemeentewerf. Foto: Albert Stolwijk

INFORMATIEVE BIJEENKOMST OVER ENERGIE

Raadsleden Boxtel buigen zich over visie op zon en wind


Jan Hermens

Boxtel wil energieneutraal zijn in 2030. Daarvoor zijn zonnevelden en windmolens nodig. In het buitengebied ten westen en zuiden van de bebouwde kom is ruimte waar zonnevelden zouden kunnen komen, zo bleek al tijdens een beeldvormende gemeenteraadsvergadering in februari. Dinsdag 23 juni is er opnieuw een informatieve bijeenkomst voor de fracties over dit onderwerp; na verzoeken vanuit de politiek komt nu ook windenergie aan bod.

In de conceptvisie zon en wind waar de raad dinsdag over wordt geïnformeerd, is opgenomen waar ruimte is voor zonnevelden. Ook windmolens passeren de revue. Niet dat al compleet helder is waar en of die er komen, maar bureau Generation Energy heeft potentiële locaties op een rijtje gezet. Wat windmolens betreft, zo publiceerde Brabants Centrum in januari, is het Wilhelminapark interessant. Dit ligt vlakbij de rijksweg A2 en ver van bebouwde kom.

ZONNEVELDEN

Boxtel werkt toe naar twee grote doelen: de regionale energiestrategie en Boxtel energieneutraal in 2030. Het opwekken van duurzame energie vormt de basis voor beide projecten.

Om in 2030 energieneutraal te zijn, moet Boxtel in dat jaar naar verwachting 2.400 terajoules hernieuwbare stroom produceren. Daarvoor zijn zeventien windmolens en 270 hectare aan zonnevelden nodig, plus de nodige daken met zonnepanelen. De plaatsing van dit aantal windmolens lijkt irreëel, zo werd in februari al gesteld. Minder molens betekent echter meer panelen.

Zonnevelden mogen niet zomaar overal aangelegd worden. Natuurgebieden komen niet in aanmerking, aardkundig en cultuurhistorisch waardevolle percelen evenmin. Boxtel heeft er zo'n 2.800 hectare voor nodig en die ruimte is vooral te vinden in de buurtschappen Tongeren, Nergena, Luissel en Roond (Boxtel-West) en in het buitengebied ten zuiden van Lennisheuvel en de buurtschappen Kleinderliempde en Vrilkhoven. Complicerende factor is dat een meerderheid van Provinciale Staten wil dat er een tijdelijke stop komt op de ontwikkeling van zonnevelden op landbouwgrond.

Tijdens de raadsvergadering van woensdag 10 juni hamerden meerdere fracties op een uitvoerig participatietraject voor burgers, om het hele traject zo soepel mogelijk te laten verlopen. In de bijeenkomst van komende dinsdag komt inspraak van inwoners dan ook aan bod.

INTEGRALE VISIE

Aanvankelijk zou er een op zichzelf staande visie zonneparken worden vastgesteld. In een beeldvormende raadsvergadering in februari gaven diverse politieke partijen echter aan dat zonne- en windenergie niet los van elkaar te zien zijn en dat er een integrale visie zon en wind moet komen. Daarvan is nu een concept opgesteld.



Zonnepanelen, zoals hier op het dak van de gemeentewerf aan de Kruisbroeksestraat, dragen bij aan de opwekking van duurzame energie in Boxtel, maar leveren niet voldoende capaciteit om de meter in de hele gemeente op nul te krijgen. (Foto: Albert Stolwijk, 2018).