Docenten Laura Merks en Mark Don vormen de Galacommissie van het Jacob-Roelandslyceum. Samen hebben ze De Grote JRL Online Eindexamenshow georganiseerd, die vrijdag 19 juni vanaf 20.00 uur live te zien is op YouTube. (Foto: Marc Cleutjens).
Docenten Laura Merks en Mark Don vormen de Galacommissie van het Jacob-Roelandslyceum. Samen hebben ze De Grote JRL Online Eindexamenshow georganiseerd, die vrijdag 19 juni vanaf 20.00 uur live te zien is op YouTube. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

LEERLINGEN VWO EN HAVO WACHT ALSNOG GALA IN DECEMBER 2020

JRL pakt uit met online eindexamenshow scholieren

MARC CLEUTJENS

Alle eindexamenleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) in Boxtel schuiven morgen, vrijdag 19 juni om klokslag 20.00 uur aan voor een digitale primeur: De Grote JRL Online Eindexamenshow. Niet alleen alle schoolverlaters kunnen de show live beleven, ook ouders, grootouders, familieleden en vrienden kunnen de openbare uitzending meemaken op het YouTube-kanaal van de school. ,,Het wordt een spetterende show boordevol verrassingen”, beloven docenten Laura Merks en Mark Don van de Galacommissie.

Kort na het begin van de coronacrisis in maart werd duidelijk dat de rest van het schooljaar 2019-2020 anders dan gepland zou verlopen. Geen centraal schriftelijk eindexamen, geen examenstunt, geen massale diploma-uitreiking en – voorlopig – geen gala. ,,Omdat evenementen met meer dan honderd bezoekers tot 1 september verboden zijn, hebben we snel de knoop doorgehakt en het gala afgeblazen”, vertelt gymnastiekdocent Don.

,,Een bittere pil omdat iedereen er reikhalzend naar uitkeek”, vult Merks aan. ,,Maar uitstel is geen afstel”, benadrukt de docente Engels. ,,We hopen het gala eind 2020 alsnog te organiseren.” Don: ,,Als de coronarichtlijnen het toestaan, mikken we op een datum ergens begin december. We willen alle eindexamenleerlingen in het zonnetje zetten tijdens een wintergala.”

GROOT DECOR

Het JRL laat zijn eindexamenleerlingen echter niet zomaar vertrekken. ,,Samen met Mike van Dijk van Housefiller Events hebben we als Galacommissie het idee opgepakt om een online eindexamenshow te organiseren”, vertelt Don. ,,Mike is al enkele jaren betrokken bij de organisatie van het gala en hield al eerder enkele online dorpsbingo’s. Wij pakken uit met De Grote JRL Online Eindexamenshow.”

Merks: ,,De uitzending vindt plaats vanuit de Bracbantzaal waar een decor wordt opgebouwd en een cameraploeg de beelden op YouTube vertoont.” Via e-mail zijn alle eindexamenkandidaten uitgenodigd om actief mee te doen. ,,Ze hebben een code gekregen waarmee ze kunnen participeren aan een pubquiz. Andere kijkers kunnen natuurlijk ook meequizzen, maar dingen niet mee naar de prijzen.” Het prijzenpakket omvat onder meer uit vrijkaartjes voor de galavond in december.

Naast een pubquiz, waarin veel foto’s en attributen van docenten zullen opduiken, bestaat de show uit enkele verrassingsacts. Ook gaan eindexamenleerlingen live inbellen. ,,Het belooft dus een gezellige boel te worden”, voorspelt Don.

VIER PRESENTATOREN

De presentatie van De Grote JRL Online Eindexamenshow is in handen van docenten Guus Verhagen (Duits), Bas Pijnappel (maatschappijleer), Theo Hoog Antink en Suzanne van Gompel (beiden geschiedenis). Voor Hoog Antink is het een van zijn laatste optredens; de geliefde docent neemt later dit schooljaar afscheid van het JRL. ,,Dit viertal loodst de kijkers op humoristische wijze door de avond”, vertelt Don.

De Galacommissie hoopt dat veel eindexamenleerlingen de spelshow in galajurk of feestkostuum bekijken. Merks: ,,We weten dat velen al mooie kleding hadden geregeld voor het gala. We nodigen iedereen uit om zich prachtig uit te dossen en zoveel mogelijk foto’s te delen op Instagram. Wie het JRL tagt, maakt kans op leuke prijzen.”

Het JRL roept leerlingen op om - als ze gezamenlijk naar De Grote JRL Online Eindexamenshow kijken - alle geldende RIVM-regels in acht te nemen.

DIPLOMA-UITREIKING

De diploma-uitreiking op het JRL is op 1 en 2 juli. Eindexamenleerlingen worden met hun ouders per stamklas ontvangen, zodat anderhalve meter afstand in acht kan worden genomen.

Het JRL maakte vorige week bekend dat 99 procent van alle vwo-leerlingen zijn geslaagd. Op de havo was het percentage 97.


Inloopochtend Taalhuis Boxtel weer van start


Voor wensen of hulpvragen op het gebied van lezen, spreken of schrijven van de Nederlandse taal is vanaf maandag 29 juni het wekelijkse inloopspreekuur van het Taalhuis weer geopend. Iedere maandagochtend zijn bezoekers welkom in de bibliotheek aan de Burgakker in Boxtel. Ook volwassenen die beter willen leren omgaan met computers en internet, kunnen er terecht.

Buiten de schoolvakanties is in het Taalhuis op maandag van 10.00 tot 12.00 uur een vrijwilliger aanwezig om te helpen. Dat kan op verschillende manieren. Wie de Nederlandse taal wil leren, kan aan een Taalmaatje worden gekoppeld. Ook is er een cursus om met de computer te leren werken. Deelname aan activiteiten van het Taalhuis is gratis.


De Walnoot weer open

De Walnoot is gedeeltelijk weer open. Het gemeenschapshuis aan het Reginahof 1 mag een beperkt aantal bezoekers ontvangen. Deze week is het biljarten gestart; vanaf maandag 22 juni wordt ook weer gekaart. Bezoekers dienen vooraf te reserveren via telefoonnummer (0411) 67 34 85. Bij mooi weer is in het weekend het terras open van 13.00 tot 17.00 uur.