Chinees restaurant Golden House, in Boxtel vooral bekend als Peters Hoek, heeft plaatsgemaakt voor de bouw van acht levensloopbestendige woningen
Chinees restaurant Golden House, in Boxtel vooral bekend als Peters Hoek, heeft plaatsgemaakt voor de bouw van acht levensloopbestendige woningen Foto: Albert Stolwijk

ASBESTRESTEN WORDEN GERUIMD OP NIEUWBOUWLOCATIE SCHIJNDELSEWEG

Bodemsanering Petershof start komende maandag


HENK VAN WEERT

'Sambal bij?' Die vraag kregen Boxtelaren er jarenlang te horen als zij er een Chinese maaltijd afhaalden. Nu rest er alleen nog een zandvlakte. Restaurant Golden House aan de Schijndelseweg is - iets later dan gepland - onlangs getroffen door de sloopkogel.

Komende week start de asbestsanering van het perceel van het voormalige wegrestaurant Peters Hoek. Onder de naam Petershof worden hier acht levensloopbestendige twee-onder-een-kapwoningen gebouwd.

In oktober vorig jaar sprak Erik Donker van het Bredase bedrijf Helder Projectontwikkeling nog de verwachting uit dat van Golden House in het begin van het tweede kwartaal tegen de vlakte zou gaan. Met name de afgifte van de omgevingsvergunning en het onherroepelijk worden ervan, vergden meer tijd, meldt Donker. Toch denkt hij dat de planning van de bouwwerkzaamheden die hij in het najaar bekendmaakte, haalbaar blijft. Dat betekent dat de toekomstige bewoners in het voorjaar van 2021 hun huissleutel in ontvangst kunnen nemen.

FUNDERINGSPALEN BOREN

Bekend was al dat het terrein is verontreinigd met asbest. Door de noodzakelijke bodemsanering door één bedrijf te laten uitvoeren, hoopt Helder dit karwei relatief snel uit te kunnen voeren. De sanering start komende maandag en zal een tot twee weken duren. Medio juli zullen de funderingspalen worden geboord door het Venrayse bedrijf Bouwmij Janssen.



p Beeld van de zandvlakte op de plek waar het horecapand Peters Hoek c.q. Golden House stond. (Foto: Albert Stolwijk).



HORECAPAND GAF MEDIO JAREN NEGENTIG NAAM AAN VIADUCT A2

Kruispunt Peters Hoek was jarenlang begrip bij filemeldingen op de radio

HENK VAN WEERT

Het bouwplan Petershof wordt gerealiseerd nabij het A2-viaduct Peters Hoek, dat zijn naam ontleent aan het wegrestaurant dat nu is gesloopt. Het horecapand werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw omgedoopt tot Golden House, toen het een Chinees-Indisch restaurant werd. In de volksmond bleef Peters Hoek echter veelvuldig gebruikt worden. De naam verwijst naar Peter Fernhout, een Amsterdamse horecaondernemer die zich in 1961 in Boxtel vestigde.

Aanvankelijk was Fernhout uitbater van De Nieuwe Ketting (nu Montimar) aan de Bosscheweg. Na ook nog even café De Adelaar (Baroniestraat) te hebben gerund, kocht hij in 1967 café Buitenlust nabij de rijksweg dat hij ombouwde tot wegrestaurant.

Tot aan de ombouw tot snelweg A2 medio jaren negentig, kon lokaal verkeer op een kruispunt met verkeerslichten hier de oversteek maken in oost/westelijke richting. In de jaren ervoor was bij de filemeldingen op de radio de naam Peters Hoek vaak te horen. Op de belangrijkste noord/zuidverbinding voor nationaal autoverkeer vormde zich hier dagelijks een lange sliert voertuigen voor de stoplichten.

HENNEPKWEKERIJ

In de jaren tachtig verdween de naam Peters Hoek van de gevel en vestigde zich op deze plek een Chinees restaurant. Dat heette jarenlang Golden House tot het in 2014 werd omgedoopt tot New Palace. Nadat de politie eind 2016 een hennepkwekerij op de zolderverdieping oprolde, werd het horecapand op last van toenmalige burgemeester Marc Buijs gesloten. Sindsdien stond het leeg.

Het voormalige wegrestaurant Peter's Hoek in 1982: de kruising van de Schijndelseweg met de rijksweg A2 was toen nog open. Alleen de woningen in het midden op de foto staan nu nog overeind. (Foto: Piet van Oers).