Het Jeroen Bosch Ziekenhuis zet sterk in op artificial intelligence (AI) als essentieel onderdeel van de toekomstige zorg. Bij beoordeling van longfoto's blijkt AI prima inzetbaar. (Foto: eigen collectie).
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis zet sterk in op artificial intelligence (AI) als essentieel onderdeel van de toekomstige zorg. Bij beoordeling van longfoto's blijkt AI prima inzetbaar. (Foto: eigen collectie). Foto: Jeroen Bosch Ziekenhuis

GEZINSTOCHT LANGS ZEVEN BOXTELSE KUNSTWERKEN

Fietsroute: Verder Kijken DoorDenken

Omdat veel gezinnen vanwege de coronacrisis thuisblijven in het weekend of de vakantie, heeft Brede Scholen Boxtel (BSB) een zestien kilometer lange fietsroute langs zeven kunstwerken in de openbare ruimte ontwikkeld. Mapjes met de fietsroute zijn vanaf morgen, vrijdag 19 juni, tussen 13.00 en 16.00 uur gratis af te halen in Museum Vekemans aan de Stationsstraat.

Gezinnen kunnen op een laagdrempelige en uitdagende wijze middels kunstkaarten en opdrachtjes deze fietsroute volgen, stelt directeur Ghislaine de Brouwer van BSB. Verder Kijken DoorDenken voert fietsers langs zeven sculpturen.

KUNSTKIJKER WORDEN

,,De kunstwerken dagen uit om er eens goed naar te kijken. Waar gaat het over? Wat stelt het voor? Wat zie je? Pasklare antwoorden zijn er niet altijd. Iedereen denkt en kijkt anders. Kijken en praten over kunst lijkt dan misschien moeilijk. Met behulp van opdrachtjes op de kunstkaarten wordt een gesprek een stuk makkelijker en kan iedereen (jong en oud) een geoefende kunstkijker worden", stelt De Brouwer.

De route loopt vanuit Boxtel via Lennisheuvel naar Liempde en eindigt op de Markt in Boxtel. Het mapje bevat naast de zeven kunstkaarten, een toelichting met eenvoudige routebeschrijving. Ook is een schriftje en pen inbegrepen om iets op te schrijven naar aanleiding van de opdrachten.

Bij het museum worden mensen die de route afhalen, gevraagd naar hun naam, het aantal kinderen en de school waar de kinderen naartoe gaan. ,,Omdat wij als organisatie graag willen weten hoeveel en welke gezinnen hebben deelgenomen. Het mapje hoeft na afloop niet teruggebracht te worden naar het museum, mensen mogen het houden of doorgeven aan een ander gezin. We vinden het fijn als dit gezin dan even laat weten dat het de route ook gefietst heeft", meldt BSB-directeur De Brouwer. Dat kan via e-mail: directie@bredescholenboxtel.nl..

Mapjes met de fietsroute Verder Kijken DoorDenken zijn uitsluitend op woensdag en vrijdag tussen 13.30 en 16.00 uur af te halen in Museum Vekemans, Stationsstraat 39 in Boxtel.


ONDERZOEK DOOR JBZ, RADBOUDUMC EN BERNHOVEN

'Kunstmatige intelligentie geschikt voor beoordeling röntgenfoto's Covid-19'

Wereldwijd zijn duizenden mensen besmet (geraakt) met het Covid-19 virus. Een snelle manier om deze diagnose te stellen, is met röntgenfoto’s van de longen. Radiologen beoordelen de beelden. Kunstmatige intelligentie kan hen daarbij helpen, zo blijkt uit een eerste onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), Radboudumc en ziekenhuis Bernhoven.

Aan de hand van röntgenlongfoto’s kan Artificial Intelligence (AI) even goed als radiologen voorspellen of iemand infiltratieve (binnendringende) longafwijkingen heeft. Dit blijkt volgens de drie ziekenhuizen uit hun onderzoek dat is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Radiology.

Uit eerder onderzoek bleek ook al dat AI de longziekte tuberculose even goed kan diagnosticeren aan de hand van een röntgenfoto als een radioloog. Dit biedt mogelijkheden voor de mondiale coronacrisis en de schaarste van testkits. Het maken en beoordelen van röntgenfoto’s is namelijk een snelle en relatief goedkope manier om de Covid-19-diagnose mede te stellen.

Ook landen waar de gezondheidszorg minder ontwikkeld is, hebben de mogelijkheid om röntgenfoto’s te maken. Echter, in deze landen zijn niet altijd voldoende radiologen beschikbaar om de beelden te beoordelen. AI kan hier een oplossing voor bieden, stelt het JBZ.

COMPUTER ALS COLLEGA

In het huidige onderzoek is gebruik gemaakt van het deep learning: software leert automatisch structuren te herkennen door steeds complexere kenmerken af te leiden van ‘ruwe’ data. Er is begonnen met het systeem ‘op te leiden’ met foto’s van gezonde longen, longontstekingen én longontstekingen veroorzaakt door Covid-19. Daarna zijn 454 röntgenbeelden van het JBZ beoordeeld door zowel het AI-systeem als door zes radiologen. Op de vraag of een (Covid-19-)longontsteking is te zien, beoordeelde het systeem alle röntgenbeelden even goed als de radiologen.

Het is de eerste keer dat dit onderwerp is onderzocht. De volgende stap is om het AI-systeem extra te ‘trainen’ met meer beelden en eventueel te combineren met laboratoriumuitslagen. Het hele onderzoek is te lezen op de website van Radiology.

SAMENWERKING

JBZ is voor het gebruik van AI in de zorg de samenwerking aangegaan met de Diagnostic Image Analysis Group (DIAG) van het Radboudumc en de Jheronimus Academy of Data Science. Het Bossche ziekenhuis is het eerste niet-academische ziekenhuis in Nederland dat AI zelf ontwikkelt en in de praktijk gebruikt.



p Het Jeroen Bosch Ziekenhuis zet sterk in op artificial intelligence (AI) als essentieel onderdeel van de toekomstige zorg. Bij beoordeling van longfoto's blijkt AI prima inzetbaar. (Foto: eigen collectie).




Esch


Essche Fietsdag

De Essche Fietsdag op zondag 28 juni gaat vanwege de coronacrisis niet door. Volgend jaar staat het evenement gepland voor zondag 27 juni.

Kringloop heet het beeld van Ron van de Ven dat in 1998 werd geplaatst bij de Boxtelse milieustraat. Het staat aan op de hoek Staartsepad/Kruisbroeksestraat en is een van de zeven objecten die is opgenomen in de nieuwe fietsroute. (Foto: Brede Scholen Boxtel).