'WHATSAPP-GROEP NEEMT FUNCTIE BIN OVER'

Boxtel trekt stekker uit
'verklikkersnetwerk'

HENK VAN WEERT

Extra ogen en oren voor de politie. Zo werd in januari 2017 het Buurt Informatie Netwerk (BIN) gelanceerd. Aan burgers werd gevraagd zich op te geven om anoniem - via een gesloten e-mailsysteem - verdachte situaties te melden bij wijkcoƶrdinatoren, die vervolgens de politie inschakelden. Het bleek geen succes. Boxtel is er in december mee gestopt, zo bleek afgelopen week.

Al negen maanden na de lancering werd het veelbelovende systeem uit de lucht gehaald na een datalek waarbij de anonimiteit van de aangesloten BIN-leden niet gewaarborgd bleek. ,,Heel wrang", reageerde de gemeente Boxtel, die zich had aangesloten bij het Bossche initiatief. Op dat moment hadden zich zo'n dertienhonderd mensen aangemeld.

Pas anderhalf jaar later, in de zomer van 2019, beleefde het 'verklikkersnetwerk' een herstart. ,,Het was moeilijk om goede software te vinden om data veilig te beheren. Pas sinds kort zijn we met een bedrijf in zee gegaan", meldde Astrid van de Wijdeven, die namens de gezamenlijke ambtenarenorganisatie MijnGemeenteDichtbij het BIN aanstuurde. Dat zei zij tijdens een feestelijke herstart in Sint-Michielsgestel, de buurgemeente die ook met BIN in zee was gegaan. In een test kwamen nog wel wat verrassingen boven water, maar de programmatuur was op dat moment goed en kon verder uitgebouwd worden, aldus de projectleider.

'VEEL VERTROUWEN'

Bij de herstart gaf waarnemend burgemeester Fons Naterop van Boxtel nog aan 'veel vertrouwen' te hebben in het nieuwe BIN. ,,Het netwerk is uitgebreid getest en draait inmiddels tot volle tevredenheid in bijvoorbeeld 's-Hertogenbosch. Aanpakken, niet wegkijken, staat hoog op de agenda in Boxtel. Daar werken we als gemeente hard aan samen met de politie. Maar extra ogen en oren kunnen we goed gebruiken. Ik vraag dan ook iedereen zich in te schrijven op www.mijnbin.nl en verdachte dingen anoniem te melden. Samen gaan we voor een veilig Boxtel!"

Nauwelijks een halfjaar later trok Boxtel alsnog de stekker uit BIN. De WhatsApp-groepen waarin buurtbewoners elkaar waarschuwen voor onregelmatigheden, hebben een belangrijke taak van het netwerk overgenomen, aldus een woordvoerster van B en W. Het BIN kostte Boxtel in totaal ongeveer 4.500 euro.

CAPACITEITSGEBREK

Een van de wijkcoƶrdinatoren van BIN, een zogeheten Binco, vindt het niet vreemd dat het veiligheidsnetwerk uiteindelijk is gestopt. ,,In de beginperiode was de politie steeds met een behoorlijke delegatie aanwezig tijdens BIN-bijeenkomsten. We hebben zelfs een activiteit samen met de politie gehad in de brandweerkazerne aan de Brederodeweg. De aanwezigheid van agenten werd gaandeweg steeds minder en eindigde de facto op enig moment." De gemeente Boxtel gaf volgens hem als verklaring dat de politie kampte met capaciteitsgebrek. ,,Dat lijkt mij een kulreden, want dat gebrek is niet van vandaag of gisteren. Mijn idee is dat de politie zelf de meerwaarde van BIN niet (langer) zag", aldus de Binco.