POLITIEK DEBAT OVER ENERGIESTRATEGIE

'Stemmen op dit voorstel is blind date'

Jan Hermens

Wethouder Peter van de Wiel kreeg gisteravond tijdens het vervolg van de raadsvergadering van dinsdag, de opdracht te gaan lobbyen in Den Haag. Hij moet het Rijk verzoeken haast te maken met de aanpak van het elektriciteitsnetwerk in Boxtel. De capaciteit daarvan schiet namelijk tekort om de duurzame stroom te verwerken die de gemeente binnen nu en tien jaar op moet wekken.

Het CDA diende een motie in met deze boodschap en de fracties namen die unaniem aan. De gemeente wil en moet de komende jaren volop inzetten op het produceren van hernieuwbare energie. Het netwerk kan een te grote belasting nu echter nog niet aan.

Onderwerp van discussie was het conceptbod Regionale Energie Strategie Noordoost-Brabant. Dit houdt voor de gemeente Boxtel in dat ze in 2030 0,08 terawattuur aan hernieuwbaar op te wekken elektriciteit moet produceren. ,,Instemmen met dit voorstel is als een blind date, de plannen zijn nog ongewis", aldus Dymph van de Vries (VVD). Desalniettemin ging zij akkoord met het conceptbod, in tegenstelling tot de fractie Balans. Die vindt dat burgers eerder in het traject betrokken moeten worden en gaf aan geen verplichtingen aan te willen gaan terwijl de kosten niet bekend zijn.

Wethouder Van de Wiel: ,,Het is nu nog te vroeg voor inspraak. Dit conceptbod gaat over de hoeveelheid op te wekken energie, nog niet over de manier waarop, hoe en waar we die gaan produceren. Op het moment dat we de invulling gestalte gaan geven, betrekken we onze inwoners daarbij."

De wethouder schetste nog even wat de Regionale Energie Strategie inhoudt: ,,In 2015 hebben bijna alle landen in de wereld, waaronder Nederland, een klimaatakkoord gesloten. Doel is dat Nederland in 2030 49 procent minder CO2 uitstoot dan in 1990. Om dit voor elkaar te krijgen, is het land verdeeld in regio's die allemaal hun aandeel leveren. Noordoost-Brabant, waar Boxtel toe behoort, is een van die regio's en moet in 2030 1,6 terawattuur aan hernieuwbaar op te wekken elektriciteit leveren plus drie petajoule hernieuwbaar op te wekken warmte. Ook moet er elf procent elektriciteit en warmte worden bespaard. Iedere gemeente binnen de regio draagt haar steentje bij."

PARTICIPATIE

Duurzame energie opwekken kan op meerdere manieren. De meest voor de hand liggende zijn windmolens en zonnepanelen. Plaatsing daarvan gaat zelden zonder bezwaren, want waar ze ook gepland worden, er is altijd wel iemand die er last van heeft. Om maatschappelijke onrust te voorkomen, hamerden alle fracties dan ook op uitgebreide burgerparticipatie.

In 2021 mag de gemeenteraad beslissen over het definitieve bod regionale energiestrategie. Dat wordt vervolgens elke twee jaar geƫvalueerd, omdat de techniek voortschrijdt, en er wellicht nieuwe methodes van energieopwekking ontstaan, die in de plannen ingepast kunnen worden.

Op de vraag van Balans hoe het college van B en W denkt over kernenergie, was wethouder Van de Wiel kort en duidelijk: ,,Kernenergie lijkt me wat al te pretentieus voor onze regio. Bovendien investeert niemand daarin, omdat dit veel duurder is dan andere opties." Voorlopig zet Boxtel in op energie van de wind en de zon.