RAAD STEMT IN MET KADERNOTA MIJNGEMEENTEDICHTBIJ

'Synergie ambtenaren onzichtbaar'

JULES HAMELEERS

De kadernota 2020-2024 van ambtenarenorganisatie MijnGemeenteDichtbij (MGD) is dinsdagavond unaniem en met relatief weinig discussie goedgekeurd door de Boxtelse gemeenteraad. Wél vroegen meerdere partijen naar de geplande evaluatie, want wat MGD nou precies kost of oplevert, is nog onduidelijk volgens hen. Volgens burgemeester Ronald van Meygaarden komt de uitslag van dit onderzoek ná de verkiezingen.

Hoewel sommige fracties, zoals oppositiepartijen CDA en VVD, nog steeds niet staan te springen over de ambtelijke fusie, was er weinig echte weerstand tegen het financiële meerjarenplan dat op tafel lag. Dat betekent echter niet dat de verschillende raadsfracties er niks op aan te merken hadden of geen vragen hadden voor portefeuillehouder Van Meygaarden.

Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) ziet de synergie die de ambtelijke fusie tussen Boxtel en Sint-Michielsgestel met zich mee zou moeten brengen, nog niet in het reilen en zeilen van de gemeente terug. Ook Dymph van de Vries (VVD) sprak zich kritisch uit: ,,Ik heb niet het gevoel dat er echt een ambtelijke fusie is geweest. Nog steeds worden per gemeente kosten gesplitst."

CORONACRISIS

Ook Rinze van der Veen van coalitiepartij SP zette vraagtekens bij de huidige kadernota, met het oog op de coronacrisis: ,,Hoe realistisch is deze kadernota überhaupt? Is er al enig idee hoe de crisis invloed heeft op de financiën?"

Waar andere fracties algemene, procesmatige opmerkingen hadden, ging Balans dieper in op inhoudelijke punten. De kadernota wordt beleidsarm genoemd, maar fractievoorzitter Mariëlle van Alphen vroeg zich af of dat daadwerkelijk zo is. Zo moet er liefst 784.000 euro worden ingezet om 'personele knelpunten' op te lossen. Deze kosten worden onder andere veroorzaakt door het inhuren van externe programmamanagers, vanwege personeelstekorten binnen de organisatie. Over de verdere, inhoudelijke zorgen kon de burgemeester tijdens de gemeenteraadsvergadering zich niet uitspreken, omdat het ging om 'technische vragen'.

EVALUATIE

Volgens meerdere partijen is de evaluatie van de ambtelijke fusieorganisatie cruciaal om inzicht te hebben in hoe MGD écht functioneert. Deze laat vooralsnog op zich wachten: Van Meygaarden verwacht de evaluatie ná de verkiezingen.

Het is dus voor veel partijen onduidelijk hoe het echt zit met MGD: moet er geld bij of levert de fusie geld op? Brabants Centrum deed hier eerder al onderzoek naar: ook volgens deze krant zijn de financiën moeilijk te traceren. Door onder andere het overhevelen van taken van de Rijksoverheid naar gemeenten, moest de organisatie groeien. De ambtelijke fusie diende de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel vanaf 2019 jaarlijks gezamenlijk een besparing van 2,6 miljoen euro op te leveren. Daar is tot nu toe de helft van gerealiseerd, de rest van de besparing verwacht de gemeente dit jaar.