De witte muur van het Jacob-Roelandslyceum in zijn oorspronkelijke staat. (Foto: Debbie Verschuren).
De witte muur van het Jacob-Roelandslyceum in zijn oorspronkelijke staat. (Foto: Debbie Verschuren). Foto: Debbie Verschuren

LEERLINGEN MIDDELBARE SCHOOL ONTWERPEN SCHILDERING MET NATUURGEBIED ALS INSPIRATIEBRON

Witte muur van JRL omgetoverd tot Dommelbimd-kunstwerk

Jan Hermens

De witte muur aan de achterkant van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) springt nogal in het oog. Zeker afgezet tegen de groene omgeving. Vrijwilligers van stichting Dommelbimd, die in het natuurgebied achter de school onderhoud verrichten en van tijd tot tijd wandelingen verzorgen, vroegen het lyceum of er iets met die muur kan worden gedaan. Het JRL pakte de handschoen op en bedacht een ontwerpwedstrijd. Kunstenaar Joost Zwanenburg heeft de twee geselecteerde werkstukken samengebracht in één ontwerp en brengt dit momenteel op de muur aan.

,,De wedstrijd was bedoeld voor leerlingen die gekozen hebben voor de cultuurprofilering", vertelt docent en cultuurcoördinator Debbie Verschuren van het JRL. Samen met collega Paulien van de Mortel zette ze het project op. ,,De bijbehorende lessen hebben we met een heel team gegeven."

Het ging om een opdracht tijdens de periode van thuisonderwijs. Streetart-kunstenaar Zwanenburg legde in een filmpje uit hoe leerlingen een ontwerp voor de grote witte muur kunnen maken. ,,Zelf maak ik gebruik van een iPad waarop ik digitaal kan tekenen. Ik trek een foto van de muur over, waardoor een soort kleurplaat ontstaat. Daarbij houd ik rekening met de ramen. Vervolgens zoek ik uit wat er zoal leeft in de Dommelbimd."

NIET HANDIG

Vanwege de coronamaatregelen hebben de leerlingen van het JRL veelal individueel aan hun ontwerpen gewerkt. Verschuren: ,,Ze mochten wel gezamenlijk aan de slag, maar dat was niet handig; het was natuurlijk niet de bedoeling dat ze elkaar op zouden zoeken. Overigens was het niet verplicht met een idee voor de muur aan het werk te gaan; er is ook een leerling die een muziekstuk heeft gemaakt met Dommelbimd als inspiratiebron. Dat valt ook onder kunst en cultuur, maar de meeste kinderen zijn aan het ontwerpen geslagen."

TWEE WINNAARS

Vrijdag selecteerde de jury - bestaande uit de schoolleiding, cultuurdocenten, kunstenaar Zwanenburg en een vertegenwoordiging van stichting Dommelbimd - het mooiste ontwerp. In dit geval waren het er zelfs twee, van de scholieren Sanne van Zelst en Gamze Adam, allebei Havo 4-leerlingen.

Van Zelst: ,,Mijn muurschildering past bij Dommelbimd en het JRL doordat de muur 'gebroken' is in de vorm van de Dommelbimd." Ze stelt dat het natuurgebied rust symboliseert in het midden van drukte. Dat doet de muurschildering ook. ,,Ik heb mooie elementen uit de Dommelbimd gekozen om in mijn ontwerp te verwerken, zoals ijsvogels en de kleine vuurvlinder."

PRACHTIGE WERKSTUKKEN

Adam zocht het meer in insecten en planten. ,,Ik heb een landkaartje linksboven getekend, een moerassprinkhaan in het midden en een platbuik aan de rechterkant. Ook heb ik verschillende planten weergegeven die in het natuurgebied voorkomen." Kunstenaar Zwanenburg verwacht een week met de muurschildering bezig te zijn.

In de uiteindelijke muurschildering komen elementen uit beide creaties naar voren. De ijsvogels natuurlijk, maar ook insecten en planten. Verschuren: ,,Ook verschillende andere leerlingen hebben prachtige werkstukken gemaakt. Die verschijnen weliswaar niet op de muur, maar keren als kunst terug in de school."

Volgens het informatiebord dat bij de Dommelbimd staat, flitst de ijsvogel - bijzonder mooi, maar ook nogal schuw - er nog wel eens over het water. Binnenkort plaatst de gemeente sculpturen van dit blauwe pronkjuweel onder de vogels in het bloemenweitje aan de Burgakker, vlakbij het Boxtelse natuurgebiedje.

p Streetart-kunstenaar Joost Zwanenburg is gisteren begonnen met het aanbrengen van een schildering op het Jacob-Roelandslyceum. Als het kunstwerk gereed is, sluit de wand veel beter aan bij de groene omgeving. Het ontwerp is een samenstelling van de werkstukken van havo 4-scholieren Sanne van Zelst en Gamze Adam. (Foto: Debbie Verschuren).

Het beoogde resultaat. Het duurt nog wel een week voordat het geheel af is. (Impressie: Joost Zwanenburg)
Kunstenaar Joost Zwanenburg aan het werk. (Foto: Debbie Verschuren).
Het ontwerp van Sanne van Zelst. (Foto: Sanne van Zelst).
De creatie van Gamze Adam. (Foto: Gamze Adam).