Meewerkend Boxtel: onder die slogan roept de gemeente haar inwoners op om met eigen initiatieven op de proppen te komen. De rekenkamercommissie doet onderzoek naar de veelbesproken manier van werken van de lokale overheid. (Foto: Peter de Koning).
Meewerkend Boxtel: onder die slogan roept de gemeente haar inwoners op om met eigen initiatieven op de proppen te komen. De rekenkamercommissie doet onderzoek naar de veelbesproken manier van werken van de lokale overheid. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'ONZE AMBTENAREN ZIJN ONZE AMBTENAREN NIET MEER'

Allemaal 'mini-wijkmakelaars'

JULES HAMELEERS

,,Maak van ambtenaren mini-wijkmakelaars." Die wens sprak Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) dinsdag uit tijdens de raadsvergadering. Op die avond werd een rapport over wijkgericht werken van de Boxtelse Rekenkamercommissie (RKC) besproken. Die trekt de conclusie dat de wijkmakelaar als voorbeeld kan dienen voor de werkwijze van de ambtelijke organisatie MijnGemeenteDichtbij (MGD). De raad schaart zich nu ook achter dit standpunt.

De RKC boog zich de afgelopen tijd over het wijkgericht werken. Het rapport 'Nieuwe impulsen wijkgericht werken Boxtel' dat uit dit onderzoek voortkwam, werd dinsdag besproken in de gemeenteraad. De titel vat het document eigenlijk vrij goed samen: hoewel er sommige zaken erg goed gaan, mag de focus opnieuw op de werkmethode waarin buurten centraal staan.

Lof klinkt vooral over de wijkmakelaars: deze ambtenaren die de schakel zijn in de keten van bewoners, gemeente en allerlei andere instanties, zijn een schoolvoorbeeld van het goed functioneren van wijkgericht werken. Ook Brabants Centrum kreeg dit signaal, na een enquête onder professionele organisaties, clubs en belangengroepen, zoals in de krant van vorige week te lezen was.

Wat RKC echter mist, is het doortrekken van deze proactieve, betrokken en open houding in de rest van de organisatie. ,,Deze flitsende medewerkers stelen de harten van Boxtelaren: deze manier van werken moet door de hele ambtelijke organisatie (MGD - red.) worden verspreid", vindt fractievoorzitter Van den Einden. Kübra Atalay (CDA) vroeg zich af waardoor deze trend zich niet verder doorzet: ,,Blijven ambtenaren vast hangen in procedures en regels? Of ontbreekt het juist aan de kaders om initiatieven goed van de grond te krijgen?"

ONZE AMBTENAREN

Burgemeester Ronald van Meygaarden reageerde als portefeuillehouder op het RKC-rapport en de vragen en opmerkingen van de gemeenteraad: ,,Zo'n cultuurverandering kost tijd en investering in je mensen. Waar in het verleden ambtenaren vooral gericht waren op beleid, een grote dossierkennis en alles juridisch goed regelen, moeten ze nu vooral met anderen meedenken. Dat is soms moeilijk, maar daar moeten we wel mee doorgaan. Ik heb bij mijn aantreden al aangegeven dat Meewerkend Boxtel belangrijk voor me is: ik wil daar echt wat van maken. De afstand tussen bewoners en het gemeentehuis moet zo klein mogelijk zijn."

Volgens hem is de ambtelijke fusie tussen Boxtel en Sint-Michielsgestel ook een complicerende factor. ,,Onze ambtenaren zijn onze ambtenaren eigenlijk niet meer. Dat maakt het direct en betrokken werken soms lastiger."

VEILIGHEID

Ook ging de burgemeester nog even kort in op de veiligheid in wijken, die soms nog wat te wensen overlaat volgens Mariëlle Wijffelaars (D66). ,,Dat de politie het weet, betekent niet dat wij het in het gemeentehuis ook direct te horen krijgen", meldt Van Meygaarden. ,,Ik heb hier een gesprek over op de agenda staan. Het is belangrijk dat we elkaar weer durven aanspreken op dingen: wanneer iemand vraagt om een scooter opzij te zetten, moet dat ook gewoon gebeuren, in plaats van dat er een grote mond als reactie komt. Hier wordt dus aan gewerkt."

DEFENSIEF

Het college van B en W neemt de adviezen van de RKC over. Ook de gemeenteraad stemde hier unaniem mee in. Ondanks positieve klanken van het college, wezen meerdere raadsleden ook op de 'defensieve reactie' van B en W op het rapport. Het weerwoord, dat is toegevoegd aan het document, leek meermaals de huidige werkwijze van de gemeente te verdedigen. Burgemeester Van Meygaarden gaf een verklaring: ,,Soms werd erover gesproken dat de gemeente een meer stimulerende rol moest hebben. We hebben dit echter juist bewust omgedraaid: niet van aanbod naar vraag, maar andersom."

Naast de wijkmakelaarsmentaliteit doorvoeren in de rest van de ambtelijke organisatie, had RKC nog een belangrijk speerpunt in het rapport. De commissie wil dat er per wijk een gezamenlijk plan of algemene agenda opgesteld wordt. Er zijn heel veel verschillende organisaties actief in de wijk: sociaal werk, jongerenwerkers, wijkorganen, sportclubs, en ga zo maar door. Wanneer zij samen één plan maken, is het bijvoorbeeld ook voor inwoners veel duidelijker waar ze aan toe zijn. Dit hoeft geen 'dik pak papier te zijn', volgens voorzitter Jan van den Heuvel van de RKC, maar kan al bereikt worden door bijvoorbeeld één keer per jaar met alle spelers in een wijk bij elkaar te komen.

Daardoor worden ook de financiën inzichtelijker per wijk, meldde Van den Heuvel tijdens zijn inleiding op het politiek debat: ,,Het is nu onmogelijk om te achterhalen hoeveel geld er precies neerslaat in een wijk. Er zijn veel meer organisaties actief dan alleen een buurtorgaan. De financiële bijdrage aan de wijk van die organisatie is relatief klein." Dymph van de Vries (VVD) sprak hier haar zorgen over uit: ,,De structuur ontbreekt. Er zijn te veel potjes."


p Hoewel er meer dan honderd burgerinitiatieven van de grond kwamen onder de vlag van Meewerkend Boxtel, concludeert de Rekenkamercommissie dat het wijkgericht werken een nieuwe impuls nodig heeft. (Foto: Peter de Koning).