Op initiatief van de SP demonstreerden huurders dinsdagavond voor het gemeentehuis. (Foto: Peter de Koning).
Op initiatief van de SP demonstreerden huurders dinsdagavond voor het gemeentehuis. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

RAAD BOXTEL VERGADERT BEETJE ONWENNIG IN CORONATIJD

Demonstranten ontvangen raadsleden

JULES HAMELEERS & JAN HERMENS

Naast de houten voorzittershamer stond een pot reinigingsdoekjes en in plaats van een volle publieke tribune, werden de raadsleden omringd door camera's. De eerste raadsvergadering tijdens de coronacrisis was bijzonder. Oók omdat de lokale bestuurders dinsdagavond voor aanvang van de bijeenkomst werden ontvangen door demonstranten...

Van een massaprotest was in Boxtel geen sprake. Maar ook met een kleine groep kun je een boodschap duidelijk overbrengen. Een aantal huurders protesteerde op initiatief van de SP tegen de jaarlijkse huurverhoging en tegen de verhuurdersheffing. Dit is een vorm van belasting die wooncorporaties af moeten dragen aan het Rijk. De plaatselijke woonstichting Joost moest volgens de SP in 2019 bijna zes miljoen euro overmaken naar Den Haag. Geld dat niet meer beschikbaar is voor het bouwen van sociale huurwoningen of het bevriezen van de huren.

HUURDERSMOTIE

De raadsfractie van de socialisten diende samen met PvdA/GroenLinks een motie in: een oproep aan de regering om de verhuurdersheffing af te schaffen. Volgens wethouder Peter van de Wiel had Boxtel deze boodschap al eerder via de VNG richting Den Haag gecommuniceerd. Hij vond de motie dan ook weinig toegevoegde waarde hebben. Desalniettemin nam de gemeenteraad haar aan, zij het nipt. Elf stemmen voor, tien tegen.

'NIET ERG CORONAPROOF'

Naast de demonstratie werden de raadsleden regelmatig met bijzondere momenten geconfronteerd. Burgemeester Ronald van Meygaarden maakte er maar een grapje over, om de rare situatie wat lichter te maken. Nadat hij een genummerde pingpongbal uit een bak grabbelde, om de stemmingsvolgorde te bepalen, gniffelde hij: ,,Niet erg coronaproof dit... Ik was hem later wel af." Ook raadslid Roel de los Hoyos (CDA) versprak zich even, toen hij de voorzitter aansprak terwijl hij achter een glazen wand stond: ,,Ik wist niet of u mij kon zien, omdat ik achter het raam stond, maar gelukkig. Oh wacht, dat klinkt wel een beetje gek..."

Normaal zitten alle raadsleden in een grote cirkel en moeten ze naar een spreekgestoelte lopen wanneer ze willen bijdragen aan de discussie. Nu waren de bestuurders meer verdeeld over de zaal en moesten ze op hun plek blijven zitten als ze aan het woord waren. Verder was er geen publieke en perstribune aanwezig. Wel werd de raadsvergadering live uitgezonden via YouTube. Door in te zoomen op degene die aan het woord was en het geluid via tafelmicrofoons, was het volgen van de gemeenteraadsvergadering geen probleem.


Lees meer op pagina 3 en 5.


p Op initiatief van de SP demonstreerden huurders dinsdagavond voor het gemeentehuis. (Foto: Peter de Koning).