Uit zijn slaapkamerraam op de zolder van de monumentale woonboerderij aan het Looeind in Liempde wappert Luc Spanjers (17) fier met de Nederlandse vlag. Hij slaagde voor zijn havo-diploma aan het Jacob-Roelandslyceum. (Foto: Gerard Schalkx).
Uit zijn slaapkamerraam op de zolder van de monumentale woonboerderij aan het Looeind in Liempde wappert Luc Spanjers (17) fier met de Nederlandse vlag. Hij slaagde voor zijn havo-diploma aan het Jacob-Roelandslyceum. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

LUC SPANJERS UIT LIEMPDE BLIJ MET ZIJN HAVO-DIPLOMA

'Geen examen, maar toch spannend'


HENK VAN WEERT

Van een centraal schriftelijk eindexamen was dit jaar geen sprake voor de schoolverlaters van het voortgezet onderwijs. Desalniettemin was het voor sommige scholieren tot het laatst spannend of zij hun felbegeerde diploma in ontvangst zouden mogen nemen. Zoals voor Luc Spanjers (17) uit Liempde...

,,Op het moment dat de coronacrisis uitbrak, moesten we nog een toetsweek afmaken. Het eindexamen is helemaal niet doorgegaan", blikt Luc terug op een bijzonder einde van zijn middelbareschooltijd. ,,Uiteindelijk bleek het gemiddelde cijfer dat je voor een vak had gehaald dit jaar je examencijfer. Voor mij betekende dat voor alle vakken een gemiddelde van 5,8 en dat is twee/tiende te weinig om te slagen. Gelukkig kon ik wiskunde ophalen", vertelt Luc met een glimlach.

FYSIOTHERAPEUT

Met een zeven voor Engels, een vijf voor economie en de rest allemaal zessen, haalde de Liempdse tiener met de hakken over de sloot zijn havo-diploma op het Jacob-Roelandslyceum (JRL). En dus start hij na de zomervakantie met veel plezier een opleiding tot fysiotherapeut.

,,Hoe ik tot die studiekeuze ben gekomen? Nou, dat is eigenlijk toeval. We gingen een paar jaar geleden met school naar de Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch om kennis te maken met de diverse opleidingen die ze daar te bieden hebben. Daar kwam ik in een groep terecht waar ook fysiotherapeuten werden opgeleid. Ik werd er enthousiast van en met biologie in mijn pakket zag ik die opleiding wel zitten. Uiteindelijk is het niet Avans geworden, maar Fontys in Eindhoven."

HOCKEYTRAINER

Luc is fanatiek hockeyer en verzorgt in opdracht van het Bossche uitzendbureau HockeyWerkt ook keeperstrainingen. ,,Vooral in de regio, omdat ik voor vervoer afhankelijk ben van mijn brommer ,,Zelf speel ik bij HCL, maar in het nieuwe seizoen ben ik gevraagd voor de selectie van De Hopbel in Schijndel. Die club doet het goed in de eerste klasse. Ik heb er zin in."

Over zijn schooltijd op het JRL heeft Luc uiteenlopende meningen. ,,Dat komt omdat ik in de brugklas doubleerde. In het tweede jaar miste ik mijn vrienden die wel over waren gegaan. In de derde bleef een van mijn maten zitten en kwamen we weer samen in de klas. Zo kwam ik ook weer terug bij mijn oude club vrienden en sindsdien ging het een stuk soepeler op school."

DE VUURPUT

Op de vraag of hij straks ook op de brommer in Eindhoven naar school gaat, antwoordt Luc twijfelend. ,,Het kan op zich wel. Maar ik zal ook wel eens de trein nemen. Bovendien ben ik bezig met mijn rijbewijs en spaar ik voor een eigen autootje. Daarvoor werk ik op donderdag en soms op zondag in cafetaria De Vuurput."

Op het moment dat donderdag het bericht kwam dat hij was geslaagd, was Luc - uiteraard - dolblij. ,,We hebben het bescheiden gevierd. Komend weekeinde ga ik met mijn vriendin Beppie, waarmee ik nu drieƫnhalve maand verkering heb, naar een hotelletje in 's-Hertogenbosch en maken we er wat leuke dagen van in de stad."

Zaterdag 4 juli keert Luc nog even terug naar het JRL. Om zijn diploma officieel in ontvangst te nemen. ,,Ja, ik was wel verbaasd dat ze de diploma-uitreiking toch door laten gaan. Daar had ik eigenlijk niet meer op gerekend. We moeten per stamklas komen en iedere geslaagde mag maximaal twee gasten meenemen. Toch wel leuk."