... VINCENT VAN RIJSEWIJK ...
            (Foto: Barbara de Kort).
... VINCENT VAN RIJSEWIJK ... (Foto: Barbara de Kort). Foto: Barbara de Kort

Producent groeimatjes wil naar GreenTech Park Brabant


JULES HAMELEERS

Hoewel GreenTech Park Brabant (GTPB) vooralsnog toekomstmuziek is, heeft zich toch al een enkele ondernemer verbonden aan het duurzame project op bedrijventerrein Vorst B in Boxtel. Vincent van Rijsewijk bijvoorbeeld, met zijn bedrijf SOOH dat nu op De Kleine Aarde gevestigd is. ,,Ik ben nogal pionierend van aard."

De ondernemer uit Berkel-Enschot heeft er bewust voor gekozen om zich in Boxtel te vestigen: ,,Ik had wel in Eindhoven of 's-Hertogenbosch kunnen gaan zitten met mijn bedrijf, maar dan was ik nooit in zo'n inspirerende omgeving terechtgekomen", aldus Van Rijsewijk.

De groene pionier helpt duurzame concepten van de grond te krijgen. Daarnaast is hij bezig het patent voor Terrafibre naar Nederland te halen: met name dit project is zeer geschikt voor GTPB.

,,Normaal worden de bladeren van de hennepplant voor medicinale doeleinden gebruikt. Alleen de stengels blijven dan over. Een bedrijf in Canada is ermee bezig om deze takken zo te behandelen, dat er een materiaal overblijft dat lijkt op steenwol. Dat kan dan weer gebruikt worden om gebouwen te isoleren, maar ook om planten op te laten groeien. Steenwol is echter erg slecht te recyclen. Van Terrafibre kunnen ook van die groeimatjes gemaakt worden: het is organisch materiaal, dus kan het daarna weer gewoon gecomposteerd worden. Ook kost de productie ervan veel minder energie."

,,We zijn denk ik nog een jaartje bezig om de matjes te perfectioneren", legt Van Rijsewijk uit. ,,Het gaat dan vooral om technische details, zoals hoeveel vocht het materiaal vasthoudt. Bij te veel rotten de wortels, bij te weinig groeit de plant slecht."

KOFFIEMACHINE

Wanneer SOOH zich zou vestigen op GTPB, zou het terecht komen in de Incubator: een bedrijfsverzamelgebouw waar kleinere ondernemers zich kunnen vestigen en daardoor makkelijker met elkaar in contact kunnen komen. ,,Ik weet hoe belangrijk het is met gelijkgestemden bij elkaar te zitten. Wanneer je elkaar tegenkomt bij de koffieautomaat en een praatje maakt, kun je gebruik maken van elkaars netwerk. Dan zegt iemand sneller: je moet die eens bellen!"

Ook de 'allure' van GreenTech Park Brabant spreekt de ondernemer aan: het is een grootschalig project, dat waarschijnlijk wel indruk zal maken op de Canadese ondernemers waarmee hij samenwerkt, verwacht hij.

Van Rijsewijk benadrukt wel dat er nog niks officieel is: ,,Ik heb nog geen contract getekend of iets dergelijks." Hoewel de gemeente hard bezig zegt te zijn met de ontwikkeling van het duurzame bedrijventerrein, is een daadwerkelijke realisatie van het project nog iets van de lange termijn. ,,Maar van mij mag het snel gaan!"