Tussen het gebroken puin op de zandpaden De Donders en Voorstraat werd veel afval aangetroffen door buurtbewoners. (Foto: Thed van den Aker).
Tussen het gebroken puin op de zandpaden De Donders en Voorstraat werd veel afval aangetroffen door buurtbewoners. (Foto: Thed van den Aker). Foto: Thed van den Aker

Wandelnet pleit voor herstel van zandpaden Boxtel

HENK VAN WEERT

De kritische vragen over gestort puin op de zandpaden De Donders en Voorstraat waar Brabants Centrum in de twee voorgaande edities aandacht aan besteedde, krijgen bijval van Wandelnet in Amersfoort. De grootste wandelorganisatie van Nederland dringt er bij de gemeente Boxtel op aan dat de halfverharding wordt verwijderd.

Ivan Crost uit Lennisheuvel is belangenbehartiger van Wandelnet in Zuidoost-Brabant en heeft al diverse wandelroutes uitgezet. Hij vindt het geen goede zaak dat op de zandpaden De Donders en Voorstraat (tussen Kalksheuvel en Kapelweg) puin is gestort. Zéker omdat vorige week bleek dat het om verontreinigd puin ging. De halfverharding doet volgens Crost afbreuk aan het wandelplezier én de biodiversiteit. ,,Diverse dieren maken gebruik van de zandpaden, zoals bijvoorbeeld de patrijs die hier een zandbad neemt, reptielen die er zonnen en sommige dieren kunnen niet meer makkelijk oversteken als een pad verhard is", schrijft Crost in een brief aan het college van B en W van Boxtel.

De woordvoerder van Wandelnet Brabant wijst op de cultuurhistorische waarde van de zandpaden en dringt erop aan het gebroken puin weg te halen. De gemeente Boxtel liet de halfverharding aanbrengen op verzoek van een buurtbewoner die er een woonhuis met schuur gaat bouwen.

Woordvoerders van de Natuurwerkgroep Boxtel meldden vorige week in deze krant dat het storten van puin in hun ogen in strijd is met het bestemmingsplan Buitengebied. De gemeente is om een reactie gevraagd, maar die is nog niet gekomen.






Café Brein stelt bijeenkomst uit door corona

De eerstvolgende bijeenkomsten van Café Brein stonden gepland voor de maandagen 22 juni en 24 augustus. Maar organisatoren ContourdeTwern uit Boxtel en Welzijn De Meierij uit Schijndel stellen de avonden voorlopig uit in verband met corona.

De werkgroep bekijkt momenteel hoe zij de Café Brein-avonden op een veilige manier vorm kan geven. Vooralsnog gaat de organisatie er vanuit dat de bijeenkomsten in het najaar weer kunnen plaatsvinden.

De avonden zijn bedoeld voor mensen die direct of indirect te maken hebben met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Wie nu toch al zijn verhaal kwijt wil kan contact opnemen met Veerle Slosse via telefoonnummer 06- 22 23 28 62.