Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

STICHTING WIJKBERAAD MUNSEL-SELISSEN WIL VERBINDEN

Wijkkrant in bijna 1.000 brievenbussen

JULES HAMELEERS

In de wijk aan de noordkant van Boxtel worden relatief weinig dingen georganiseerd, maar daar wil Stichting Wijkberaad Munsel-Selissen (SWMS) verandering in brengen. Daarom zou het Early Summer Wijkfestival zondag 14 juni plaatsvinden op het terrein van De Kleine Aarde, om bewoners samen te brengen. De coronacrisis zette een streep door die festiviteit, maar daar laat het bestuur zich niet door tegen houden. Eerder deze maand bracht SWMS haar eerste wijkkrant uit.

Bij het bezorgen van de wijkkrant heeft het bestuur geen enkel huis overgeslagen. Op bijna duizend adressen viel een exemplaar door de brievenbus: van de huizen ten noorden van de Schijndelseweg en ten oosten van de Bosscheweg/Brederodeweg. Maar ook op Heult en Venrode. Want: ook mensen die achteraf wonen, wil SWMS erbij betrekken. ,,Het gaat ons namelijk om verbinden", legt secretaris Jaap Verheij uit.

FESTIVALKRANT

Het moest eigenlijk een festivalkrant worden, waarin het programma en de activiteiten van het Early Summer Festival stonden aangekondigd. Toen de coronacrisis roet in het eten gooide van deze plannen, besloot het wijkorgaan het idee voor een krant tóch door te zetten. Met hulp van wijkbewoners én professionals uit het vak (freelance journalist Marc Cleutjens en Jeroen Ketelaars van reclamebedrijf Clic Visuals) maakte het bestuur een vier pagina's tellend krantje met een professioneel uiterlijk.

,,Volgens mij hebben we er alles in kunnen verwerken wat belangrijk is in de wijk", vindt Verheij. Zo wordt het SWMS-bestuur voorgesteld, komen wijkagenten Ad Cleijsen en Sven van Dijk aan het woord en wordt de pas aangetreden wijkmakelaar Mieke van de Donk geïnterviewd. Ook vertelt wijkwethouder Marusjka Lestrade haar verhaal, wordt horecagelegenheid Bonne Vie op De Kleine Aarde geïntroduceerd en wordt de Voedseltuin nog eens onder de aandacht gebracht. Ook andere dingen die leven in de wijk, zoals de aanwezigheid van AED's en overlast door ratten, worden besproken. ,,We worden overladen met complimenten over de krant, dat is super", meldt de secretaris.

VERBINDEN

Het blad straalt het doel uit van SWMS: verbinden. ,,Door mensen te informeren over wat er in hun wijk speelt, hopen we meer betrokkenheid te creëren. Toen ons festival niet doorging, wilden we voorkomen dat het weer zou inkakken, dus hebben we alsnog het blad uitgebracht. Ook willen we bewoners laten weten: kijk, er is een groep mensen die zich inzet voor jouw wijk."

Bewoners laten samenkomen is echter niet zo gemakkelijk als het misschien zou lijken: zo is Munsel-Selissen een typische forenzenwijk. Mensen gaan 's ochtends naar hun werk, komen rond zessen weer thuis en houden zich verder vooral met zichzelf bezig. Zo meldde Brabants Centrum vorige week nog dat slechts 3 procent buurtprojecten uit de koker van Munsel-Selissen komen. Ook heeft de wijk niet echt een plek waar mensen zich kunnen verzamelen, zoals buurten bijvoorbeeld gemeenschapshuizen hebben. ,,Daarom hadden we De Kleine Aarde gekozen als locatie voor ons festival. We willen de horecagelegenheid daar toch op de kaart zetten als een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dat mensen elkaar eens spreken, die normaal nooit met elkaar zouden praten", aldus Verheij.

Uit een enquête die het wijkorgaan eerder afnam, bleek dat mensen bijna unaniem ontzettend tevreden waren over heen leefomgeving. Als er verbeterpunten waren, ging het om de gebruikelijke kleinere dingen, zoals te veel hondenpoep op straat, meldt de secretaris. Ook is het een wijk die relatief weinig problemen kent. ,,Maar de verbinding mist."

Ook wanneer mensen ergens mee zitten of een verbeterpunt zien voor de wijk, wil SWMS helpen. ,,Maar we zijn geen klachtenbureau", maakt Verheij duidelijk. ,,We willen vooral de schakel zijn tussen bewoners onderling, maar we kunnen ook altijd mensen helpen om makkelijker contact te krijgen met bijvoorbeeld de gemeente."

Het wijkorgaan heeft voor nu geen concrete evenementen of initiatieven op de planning. Wél is het Early Summer Festival verplaatst naar zondag 13 juni 2021. ,,En in de aanloop daarvan willen we wel weer actief worden, met bijvoorbeeld flyers, borden langs de weg en misschien een beperktere versie van onze wijkkrant", aldus de secretaris.

Het SWMS-bestuur is bereikbaar via e-mail: swms2017@gmail.com.


q Het bestuur van het wijkorgaan op de Dommelbrugin het Weikespad: de verbinding tussen Munsel en Selissen. Van links naar rechts: Carla Bressers, Geert Kraak, Jaap Verheij en Débra Kluitmans. (Foto: Marc Cleutjens).