Het klaphek bij de oostelijke toegang tot het weiland met de redoute (linksachter) heeft de naam Het Koneinshol gekregen. Rechts het eerder dit jaar aangelegde vlonderpad. (Foto: Henk van Weert).
Het klaphek bij de oostelijke toegang tot het weiland met de redoute (linksachter) heeft de naam Het Koneinshol gekregen. Rechts het eerder dit jaar aangelegde vlonderpad. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

POORTEN NAAR REDOUTEWEILAND VOORZIEN VAN VELDNAMEN

Konijnshol heet voortaan Koneinshol

Het weiland nabij kasteel Stapelen waar eerder dit jaar een rolstoelvriendelijk vlonderpad werd gebouwd, is afgesloten met een veldpoort en een klaphek. Het opschrift op beide toegangen: Het Koneinshol.

Bijna tien jaar geleden werd in het bewuste weiland een redoute gereconstrueerd: een militaire veldversterking waarvan er in 1839 twaalf in Boxtel werden aangelegd uit angst voor een inval van de afgescheiden Belgen. De hernieuwde opwerping van de aarden wal maakte deel uit van het herinrichtingsproject Dommel door Boxtel.

Kort na de aanleg werd de naam Konijnshol door toenmalig heemkundevoorzitter Dik Bol verklaard als verbastering van konijnenheuvel. Die uitleg staat ook te lezen op een informatiebord bij de redoute.

Lokaal veldnamenonderzoeker Wim Veekens meldt dat weliswaar de veldnaam Konijnenberg op oude landkaarten voortkomt, maar denkt dat bovenstaande verklaring niet logisch is. ,,Ik denk dat het simpelweg verwijst naar aanwezige konijnenholen ter plekke."

Dat op het nieuwe hek is gekozen voor een schrijfwijze met een korte ei vindt Veekens jammer: ,,'Koneinshol' komt op oude plattegronden immers slechts eenmaal voor: op een zogeheten minuutkaart uit 1832."

Bij de zuidelijke entree van het nieuwe vlonderpad is een veldpoort met de naam Het Koneinshol geplaatst. (Foto: Henk van Weert).