Ralph Dikmans toont de cover van zijn nieuwe album over Anders-Man: Steak Stickerman. Door de coronacrisis is de strip eerder klaar dan gepland en is zelfs al de basis gelegd voor het zesde album. (Foto: Albert Stolwijk).
Ralph Dikmans toont de cover van zijn nieuwe album over Anders-Man: Steak Stickerman. Door de coronacrisis is de strip eerder klaar dan gepland en is zelfs al de basis gelegd voor het zesde album. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

RALPH DIKMANS BRENGT VIJFDE ALBUM UIT

'Stripfiguur Anders-Man heeft me veel gebracht'

RENS VAN DEN ELSEN

De klungelige superheld Anders-Man is alweer toe aan zijn vijfde album. Zijn geestelijk vader, tekenaar Ralph Dikmans uit Boxtel is trots op zijn nieuwe creatie. ,,Ik had nooit verwacht dat ik hier zo lang mee bezig zou zijn. Anders-Man heeft me echt al veel gebracht. Want door hem heb ik nu ook veel extra tekenopdrachten, dat is ontzettend leuk."

'Steak Stickerman' is de titel van de nieuwe uitgave in de reeks rond Anders-Man. Het verhaal gaat door waar het vorige album, 'Catastrofale Computer Crash', eindigde. Toen werd de nieuwe slechterik Bad Stickerman geïntroduceerd en al een hint gegeven over het net uitgekomen vervolg, waarin alle koeien verdwijnen. ,,Dat brengt veel problemen met zich mee voor de maatschappij en uiteindelijk vraagt de Amerikaanse president 'Tromp' de held Anders-Man om hulp. Die trekt er samen met zijn superheldendochter Anders-An wederom op uit om de wereld te redden", ligt Dikmans het verhaal toe.

KILLER-CHEESE

De Boxtelaar laat in vrijwel ieder album zijn woonplaats terugkeren. Zo zijn er in de nieuwe editie verschillende locaties uit de regio te zien. Maar ook bekenden van de tekenaar kregen een plekje in het verhaal. ,,Mijn zoon Cas wilde nu ook wel een rol krijgen in de strip; zijn zus heeft die immers al. Omdat zijn vrienden hem ook wel Kaas noemen, heb ik hem omgedoopt tot de schurk Killer-Cheese. Hij vond het geweldig", vertelt Dikmans lachend.

Maar ook de grootste slechterik uit het album is gebaseerd op een echt persoon, namelijk de Belg Michel de Stickere. Dikmans: ,,Dat is de ultieme stripfan. Hij heeft van een kamer in zijn huis een heiligdom gemaakt voor strips. Ik heb hem leren kennen op een beurs en toen ik hem vroeg of ik zijn uiterlijk mocht gebruiken als inspiratie voor een personage, was hij in de zevende hemel. Nu gaat hij zelfs in het echte leven compleet op in zijn fictieve rol, prachtig."

Het vijfde album van Anders-Man zou eigenlijk pas in augustus in de schappen liggen, maar vanwege de coronacrisis heeft Dikmans het sneller af kunnen ronden. ,,Ik heb zelfs wat extra tekeningen gemaakt, die komen straks in de luxe uitgave. Maar eerst de normale versie tot een succes maken."

Bestellen is mogelijk door een e-mail te sturen naar info@ralphdikmansdesign.nl.