Met uitzondering van de in 1978 gerealiseerde zaal zijn de voorbije weken alle aanbouwen van restaurant Molenwijk in het gelijknamige Boxtelse wandelpark is inmiddels gesloopt. In opdracht van de Boxtelse ondernemer Patrick van Loosbroek, sinds enkele maanden eigenaar van het pand, wordt het horecapand ingrijpend verbouwd. (Foto: Peter de Koning).
Met uitzondering van de in 1978 gerealiseerde zaal zijn de voorbije weken alle aanbouwen van restaurant Molenwijk in het gelijknamige Boxtelse wandelpark is inmiddels gesloopt. In opdracht van de Boxtelse ondernemer Patrick van Loosbroek, sinds enkele maanden eigenaar van het pand, wordt het horecapand ingrijpend verbouwd. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

MARKANT HORECAPAND IN BOXTELS WANDELPARK ONTDAAN VAN ALLE AANBOUWEN

Paviljoen Molenwijk ondergaat metamorfose aan Leijsenven


HENK VAN WEERT


Wie een bezoekje brengt aan het Boxtelse park Molenwijk zal ontdekken dat de verbouwing van het gelijknamige horecapaviljoen groots wordt aangepakt. Nadat enkele weken geleden asbest werd verwijderd uit het restaurant, zijn vervolgens zowat alle aanbouwen gesloopt. Alleen het oorspronkelijke pand en de in 1978 gerealiseerde zaal staan nog overeind.

De renovatie van het markante pand aan de oever van het Leijsenven in wandelpark Molenwijk wordt uitgevoerd door het Dungense bouwbedrijf Groenendaal, dat in Maaskantje ook de nieuwbouw realiseert van de legendarische New Kids-snackbar 't Pleintje.

Vorig jaar zomer werd bekend dat ondernemer Patrick van Loosbroek, eigenaar van de plaatselijke horrenfabriek Unilux op bedrijventerrein Ladonk, restaurant Molenwijk over zou nemen van uitbater Karel Wijnen. Afgelopen winter werd het koopcontract getekend.

Bij de verbouwing wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de consequenties van de coronacrisis, zodat het nieuwe restaurant - dat Van Loosbroek overigens niet zelf gaat runnen - ook meteen klaar is voor de toekomst.

VERPOOZINGSLOKAAL

Het restaurant werd in 1935 gebouwd als 'verpoozingslokaal' voor iets meer dan 5.500 gulden. In die vooroorlogse crisisjaren werd landgoed Molenwijk eind jaren twintig door de gemeente Boxtel overgenomen van de familie Van Oerle van de gelijknamige linnenweverij.

Tussen 1932 en 1934 werd het landgoed in het kader van de werkverschaffing omgevormd tot een sport- en recreatiepark. De eerste exploitant was Willy Adelaars die het horecapand twee jaar later overdroeg aan Pieter Robben. Die gaf de exploitatie in 1951 door aan zijn dochter en schoonzoon, Corrie en Nic van Hellemondt. Dit echtpaar werd in 1967 eigenaar van het pand, toen de gemeenteraad - na meermaals aandringen van de exploitant - bereid bleek tot verkoop over te gaan.

ERFPACHT

De ondergrond kreeg Van Hellemondt in erfpacht en die constructie geldt nog steeds. De gemeente Boxtel koos destijds bewust voor een erfpachtconstructie om zeggenschap te houden in de wijze waarop paviljoen Molenwijk geëxploiteerd zou worden.

,,Dat is gedaan vanwege de unieke ligging van het complex op een van de mooiste plekjes van Boxtel. Er is ons veel aan gelegen om de horecafunctie op deze plek te continueren op de wijze zoals dat thans gebeurt. Dat wil zeggen: toegankelijk voor het publiek, zonder er een toeristische attractie van te maken", meldde wethouder Cees van Hal in 2001 in deze krant. Dat was op het moment dat Karel en Wilma Wijnen het horecapand kochten van Paul en Ellie van Hellemondt, die sinds 1973 aan het roer stonden van het paviljoen. Dat echtpaar liet in 1978 een riante zaal met piramidedak optrekken.

PROBUSBOEK

Over paviljoen Molenwijk is een hoofdstuk gewijd in het boek 'Molenwijk, een bijzonder park'. Dat werd in 2009 uitgegeven door de Probusclub, die dat jaar het vierde lustrum herdacht en jarenlang bijeenkomsten hield in het horecapand.

Roger van Laere, oud-huisarts in Liempde en auteur van diverse heemkundeboeken, beschreef als lid van die Boxtelse serviceclub de geschiedenis van het wandelpark. Piet van Oers zorgde voor de kop- en beeldteksten en de fotobewerking.

pp Met uitzondering van de in 1978 gerealiseerde zaal zijn de voorbije weken alle aanbouwen van restaurant Molenwijk in het gelijknamige Boxtelse wandelpark inmiddels gesloopt. In opdracht van de Boxtelse ondernemer Patrick van Loosbroek, sinds enkele maanden de nieuwe eigenaar, wordt het horecapand ingrijpend verbouwd. (Foto: Peter de Koning).

Café-restaurant-pension Molenwijk na de eerste verbouwing in de jaren vijftig. (Foto: Archief Probusclub Boxtel | Boek ’Molenwijk, een bijzonder park’, 2009).
Het riante terras van restaurant Molenwijk aan het Leijsenven was omgeven door een 'kademuur'. Ook die is verdwenen tijdens de sloop van de diverse aanbouwen.