SAMSUNG
SAMSUNG Foto:

Boxtel kijkt met argusogen naar reserve Haaren

HENK VAN WEERT

Plannen waaraan de gemeente Haaren in 2019 niet toekwam, worden dit jaar uitgevoerd. Dat zorgde in het eerste kwartaal 2020 echter voor een tekort van bijna één miljoen euro dat gefinancierd wordt uit de algemene reserve. Buurgemeente Boxtel vindt dat prima, mits dit niet ten koste gaat van twee projecten in het dorp Esch: herinrichting van de Leunisdijk en renovatie van de Willibrordusschool.

Het college van B en W van Boxtel heeft vorige week ingestemd met de wijze waarop Haaren zijn tekort wil dekken. Boxtel mag zijn zegje doen omdat het op 1 januari het dorp Esch erbij krijgt als de gemeente Haaren wordt opgesplitst.

Haaren wil 963.000 euro uit de algemene reserve halen om de uitgestelde projecten van 2019 dit jaar alsnog uit te kunnen voeren. Als alle projecten volgens plan waren verlopen, zou Haaren vorig jaar al de algemene reserve hebben moeten aanspreken. Het Boxtelse college erkent dat het in zijn belang is dat de uitgestelde plannen nog vóór de gemeentelijke herindeling worden uitgevoerd, maar heeft ook zorgen. Immers, de algemene reserve van Haaren is de laatste jaren al flink geslonken: van ruim 11 miljoen euro eind 2018 naar 3,15 miljoen nu. De verwachting is dat het bedrag dit jaar verder zal afnemen naar een kleine 2,4 miljoen.

ZEKERHEID

Daarom wil Boxtel zeker weten dat er genoeg geld overblijft om de Leunisdijk in Esch op te knappen; daar moet de Haarense raad nog bijna zeven ton extra voor uittrekken. Bovendien ontbreekt nog twee derde van het bedrag dat nodig is voor de renovatie van de basisschool. Die is begroot op drie miljoen euro.