Een beeld dat voorlopig nog niet te zien is.
Een beeld dat voorlopig nog niet te zien is. Foto: Bas van den Biggelaar

AAN REPETEREN KLEVEN HAKEN EN OGEN

Muziekverenigingen denken na over opstart

Jan Hermens

Harmonieën en fanfares mogen weer repeteren, aan de hand van een uitgebreid protocol dat maandag door het ministerie is goedgekeurd. Muzikanten moeten onder andere twee meter afstand van elkaar houden en er mogen maar dertig mensen tegelijk in een ruimte zijn.

Corry van der Heijden, secretaris van de Gildenbondsharmonie, zegt: ,,We hebben gisteren een brief naar de leden gestuurd om hen te vragen wat ze willen. Het bestuur is bereid moeite te doen om repetities mogelijk te maken, maar we peilen eerst meningen. Over drie weken breekt de zomervakantie aan en sommige leden behoren tot een kwetsbare groep, vandaar de brief. Komend weekend bepalen we vervolgstappen."

Repeteren betekent wat het harmonieorkest betreft in twee groepen oefenen, want dit is groter dan dertig mensen. Daarnaast houdt het onder meer in dat in de Tijberzaal van het Baanderherencollege, thuishaven van de Gildenbondsharmonie, cirkels met een doorsnede van twee meter getrokken moeten worden, dat er van tevoren en na afloop schoongemaakt moet worden en dat leden hun instrumenten telkens dienen te desinfecteren.

SOCIALE CONTACTEN

Het bestuur van Boxtel's Harmonie heeft dinsdagavond met enkele muzikanten overlegd over de invulling van een herstart aan de hand van het voorgeschreven protocol. Ook die vereniging inventariseert hoe de leden erover denken, meldt secretaris Henk van Weert: ,,Diverse leden willen graag aan de slag, net als de dirigent. Maar mensen in de kwetsbare doelgroep - en dat zijn er in ons orkest nogal wat - moeten zich wel veilig voelen."

In het Muziekhuis, waar de harmonie normaliter in meerdere bezettingen oefent, kunnen 25 blazers tegelijk in actie komen met inachtneming van de tweemeterregel, zo is berekend. In principe is het repetitielokaal tot 1 september gesloten, maar onderzocht wordt of eerder al in groepen gerepeteerd kan worden. ,,Al was het maar vanwege de sociale contacten die velen missen", stelt de secretaris. Met de beheerder van het Muziekhuis vindt komende week overleg plaats hoe aan het protocol kan worden voldaan.

DUIMSTOK

Seniorenorkest Buchestelle, dat ook in het Muziekhuis repeteert en louter bestaat uit leden in de risicogroep, hoopt na de zomervakantie de repetities te hervatten. Dat meldt voorzitter Paul Hermans: ,,Wel hebben we het plan om vrijdag (morgen - red.) op het terras van de Jacobushof koffie te drinken met leden die dat willen."

Fanfare Sint-Arnoldus in Lennisheuvel, waar Hermans eveneens voorzitter is, wacht ook tot na de zomer. ,,Ik heb met de duimstok de ruimte in gemeenschapshuis Orion opgemeten. We kunnen maximaal met zo'n achttien mensen binnen repeteren, exclusief slagwerk, want daar is dan geen plaats voor. Dat doen we niet. We wachten, zo is in overleg met de dirigent bepaald. Ook omdat wellicht niet iedereen het al aandurft om te komen oefenen en we als bestuur een zekere verantwoordelijkheid hebben."

Namens fanfare Concordia Liempde meldt secretaris Rianne van Aarle: ,,Onze drie slagwerkgroepen hebben de repetities weer opgepakt. Wat de blazers betreft, peilen we de mening van de leden. Aan de hand daarvan zetten we stappen. De Serenade is in ieder geval groot genoeg om dertig mensen op de vereiste afstand te herbergen."