Tom (links) en Mark van Oirschot op het fietspad tussen de Schijndelseweg en de Zonnegolven. (Foto: Rini van Oirschot).
Tom (links) en Mark van Oirschot op het fietspad tussen de Schijndelseweg en de Zonnegolven. (Foto: Rini van Oirschot). Foto: Rini van Oirschot

TOM EN MARK VAN OIRSCHOT FIETSEN EN RENNEN VOOR KWF

‘Alpe d’HuZes, maar dan in Brabant’

,,Omdat we al maanden in training zijn voor Alpe d’HuZes vonden Tom en ik het zonde niks te doen met onze opgebouwde conditie. We besloten daarom toch te fietsen en te lopen.” Mark paste zijn loopschema aan: ,,Ik trainde om twee of drie keer de berg op te lopen en gooide mijn schema om richting duurloop.”

Met succes, want de hardloper wist ruim 50 kilometer te rennen. Maar Team Kans, zoals de broers en hun entourage zich noemen, kent een langere geschiedenis.

AFHAKEN NA NOODWEER

Mark: ,,Tom heeft de berg Alpe d’Huez tijdens evenement Alpe d’HuZes eerder beklommen. Vanwege noodweer moest hij na vijf beklimmingen stoppen terwijl hij de 21 haarspeldbochten tellende beklimming zes keer wilde volbrengen. Hij heeft sindsdien de wens om een nieuwe poging te wagen”, vertelt Mark. ,,Ik besloot mee te doen, maar dan hardlopend. We wilden het wel met een reden doen. Toen kwam Hans Denteneer, hij heeft uitgezaaide prostaatkanker en werd onze motivator.”

Team Kans ontstond uit de intussen warme band tussen de families Denteneer en Van Oirschot. Mark: ,,In augustus vorig jaar hebben we deze geformaliseerd en werden we een team. Wat Hans daarvan vindt? Hij vindt het geweldig.”

ZWARE TOCHT

Beide broers startten hun tocht vorige week om half vijf 's ochtends. Tom: ,,De eerste 35 kilometer reed mijn vader met mij mee. Daarna reed ik met ups en downs alleen verder. Toen ik na een zware tocht in Vught aankwam, stonden de leden van Team Kans mij als verrassing op te wachten, heel gaaf! Dit gaf mij weer een enorme boost om door te gaan richting de finish in Boxtel.”

Ook Mark kende een pittige expeditie: ,,Maar het was vooral heel bijzonder. Ik kon de nacht ervoor niet slapen, vond het heel spannend. Maar het is me gelukt. En mijn vader en Hans fietsten de laatste vijftien kilometer met me mee. En ons motto is natuurlijk: ‘Opgeven is geen optie’.”

De sportieve tochten van beide broers zijn niet het enige waarmee Team Kans zich op de kaart zet. Mark: ,,We verkopen ook wijnen en zouden afgelopen april het evenement Kanspop hosten. Vanwege de coronacrisis ging dit helaas niet door. Net als de veelvoudige beklimming van Alpe d’Huez schuiven we ook Kanspop een jaar door. Hoeveel we tot nu toe opgehaald hebben voor KWF Kankerbestrijding? Ongeveer 25.000 euro.”

Meer weten over Team Kans? Kijk op www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/Team-kans. Alpe d’HuZes staat nu gepland voor 3 juni 2021. Nu al is een bedrag van ruim 7,3 miljoen euro ingezameld.


p Tom (links) en Mark van Oirschot op het fietspad tussen de Schijndelseweg en de Zonnegolven. (Foto: Rini van Oirschot).