Afbeelding
Foto: Daisy Renders

RENDERS VINDT HISTORISCHE DOCUMENTEN DANKZIJ SCHOONOUDERS

Paviljoen geeft Boxtelse schatten prijs

LINDA VAN DE WIEL


Een programmaboekje van de tweede officiële bloedprocessie in 1926, een aankondiging van het eerste bevrijdingsfeest in 1946 én aan aantal edities van de Boxtelsche Courant - de voorloper van Brabants Centrum - uit 1939. Deze en nog veel meer geschiedkundige documenten kreeg Mart Renders (40) uit Boxtel onlangs van zijn schoonouders: ,,De vondsten komen waarschijnlijk uit het voormalige Paviljoen Molenwijk dat zij decennialang runden.”

,,Toen mijn schoonouders Paul en Elly van Hellemondt onlangs verhuisden, stuitten ze op een stapel oude documenten. Ze gaven deze aan mij, met de vraag eens te kijken wat er precies in staat,” vertelt Renders. Toen hij zich erin verdiepte, bleek er een veelheid aan historische schatten tussen te zitten. ,,Veel van de documenten hebben te maken met het afscheid van dokter Hoek in 1934. Hij was huisarts in Boxtel.”

Renders vervolgt: ,,Ook zit er een brief tussen van de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen, die vanwege de feestelijkheden rondom het afscheid van de dokter, hem een schilderij aanbod. Het lijkt daarbij of stichting Boxtel Vooruit de organisatie van de festiviteiten op zich nam, maar dat wil ik graag verder onderzoeken. De statuten en het huishoudelijk reglement van Boxtel Vooruit uit 1925 zijn namelijk ook onderdeel van deze bijzondere vondst.”

BEVRIJDING

Tussen de stapel van zo'n twintig centimeter hoog, zitten ook brieven over de feestelijkheden rondom verschillende jubilea van koningin Wilhelmina in 1923 (25 jaar) en 1938 (40 jaar). Verder is informatie te vinden over de herdenking van de bevrijding van Boxtel van november 1944.

De herkomst van de stukken is onbekend, maar Paul en Elly van Hellemondt runden Paviljoen Molenwijk tot 2001 (zie ook artikel hiernaast). ,,De ouders van mijn schoonmoeder deden het weer vóór hen: Nic en Corry van Hellemondt-Robben. En zij namen het weer over van de ouders van Corry. Zij waren de eerste uitbaters van het paviljoen in 1934. Waarschijnlijk hebben de papieren altijd op Molenwijk gelegen. Ze zijn met mijn schoonouders meeverhuisd en nu heb ik ze dus.”

Renders deelde foto’s van verschillende documenten op Facebook: ,,En ik kreeg al snel positieve reacties van Boxtelaren, maar ook van MuBo en Heemkunde Boxtel. Zij hebben interesse in de documenten en ze krijgen dus zeker een goede bestemming. Maar ik ga de stapel eerst zelf eens goed bekijken."


p De documenten die Mart Renders van zijn schoonouders kreeg na hun verhuizing. Er blijkt veel bijzonder historisch materiaal tussen te zitten. (Foto: eigen collectie).


VINCENT VAN RIJSEWIJK: 'IK BEN NOGAL PIONIEREND VAN AARD'

Producent hennepmatjes naar GreenTech Park

JULES HAMELEERS

Hoewel GreenTech Park Brabant (GTPB) vooralsnog toekomstmuziek is, heeft zich toch al een enkele ondernemer verbonden aan het duurzame project op bedrijventerrein Vorst B in Boxtel. Vincent van Rijsewijk bijvoorbeeld, met zijn bedrijf SOOH dat nu op De Kleine Aarde gevestigd is. ,,Ik ben nogal pionierend van aard."

De ondernemer uit Berkel-Enschot heeft er bewust voor gekozen om zich in Boxtel te vestigen: ,,Ik had wel in Eindhoven of 's-Hertogenbosch kunnen gaan zitten met mijn bedrijf, maar dan was ik nooit in zo'n inspirerende omgeving terechtgekomen," aldus Van Rijsewijk.

TERRAFIBRE

De groene pionier helpt duurzame concepten van de grond te krijgen. Daarnaast is hij bezig het patent voor Terrafibre naar Nederland te halen: met name dit project is zeer geschikt voor GTPB.

,,Normaal worden de bladeren van de hennepplant voor medicinale doeleinden gebruikt. Alleen de stengels blijven dan over. Een bedrijf in Canada is ermee bezig om deze zo te behandelen, dat er een materiaal overblijft dat lijkt op steenwol. Dit pluizige spul wordt als isolatiemateriaal gebruikt en om planten op te laten groeien, maar is slecht te recyclen. Van Terrafibre kunnen ook van die groeimatjes gemaakt worden: het is organisch materiaal, dus kan het daarna gecomposteerd worden. Ook kost de productie ervan veel minder energie."

,,We zijn denk ik nog een jaartje bezig om de matjes te perfectioneren", legt Van Rijsewijk uit. ,,Het gaat dan vooral om technische details, zoals hoeveel vocht het materiaal vasthoudt. Bij te veel rotten de wortels, bij te weinig groeit de plant slecht."

KOFFIEMACHINE

Wanneer SOOH zich zou vestigen op GTPB, zou het terecht komen in de Incubator: een bedrijfsverzamelgebouw waarin kleinere ondernemers zich kunnen vestigen en daardoor makkelijker met elkaar in contact kunnen komen. ,,Ik weet hoe belangrijk het is met gelijkgestemden bij elkaar te zitten. Wanneer je elkaar tegenkomt bij de koffieautomaat en een praatje maakt, kun je gebruik maken van elkaars netwerk. Dan zegt iemand sneller: je moet die eens bellen!"

Ook de 'allure' van GreenTech Park Brabant spreekt de ondernemer aan: het grootschalige project zal waarschijnlijk wel de indruk maken op de Canadese ondernemers waarmee hij samenwerkt, verwacht hij.

Van Rijsewijk benadrukt dat er nog niks officieel is: ,,Ik heb nog geen contract getekend of iets dergelijks." Hoewel de gemeente hard bezig zegt te zijn met de ontwikkeling van het duurzame bedrijventerrein, is een daadwerkelijke realisatie iets van de lange termijn. ,,Maar van mij mag het snel gaan!"