Jack van Hal van Eetwinkel Select showt de snackbox voor Run for KiKa marathon. Hij bedacht het concept samen met Patrick van den Aker en nu wordt de box bij alle Eetwinkels in het land verkocht.
Jack van Hal van Eetwinkel Select showt de snackbox voor Run for KiKa marathon. Hij bedacht het concept samen met Patrick van den Aker en nu wordt de box bij alle Eetwinkels in het land verkocht. Foto: Patrick van den Aker

SPORTER EN EETWINKEL WERKEN SAMEN

Ondersteuning voor KiKa met 'Boxtelse' kinderbox


RENS VAN DEN ELSEN

Boxtelaar Patrick van den Aker zamelt al enkele jaren geld in voor stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) door zijn grote hobby uit te oefenen: het lopen van marathons. Dat doet hij via de organisatie Run for KiKa marathon. Om zoveel mogelijk euro's te vergaren zet hij jaarlijks verschillende acties op, zoals het inleveren van lege flessen en hij krijgt steun van zijn 'club van 26'. Maar een bredere aanpak lonkte en zo kwam hij samen met cafetaria-eigenaar Jack van Hal van Eetwinkel Select uit Boxtel tot een kinderbox vol lekkers, waarvan een deel van de opbrengst naar het goede doel gaat.

Het idee ontstond vorig jaar zomer. Van Hal opperde bij Van den Aker om een smuldoosje met een speeltje te introduceren. Niet alleen in zijn eigen winkel, maar bij alle locaties van de Eetwinkel-formule. Zo zou het bereik veel groter worden én natuurlijk ook de inkomsten voor Run for KiKa marathon. ,,De organisatie was al bezig om iets van de grond te krijgen voor een maatschappelijk doel. Hiermee konden we dat direct verwezenlijken", vertelt de snackbarhouder.

LOKAAL NAAR LANDELIJK

Van den Aker ging aan de slag en schakelde de hulp in van Anouk van den Hoeven uit Hengelo, die hij kent via Run for Kika marathon. ,,Samen zijn we het idee verder uit gaan werken, ook qua vormgeving", licht de Boxtelse hardloper toe. Ondertussen regelde Van Hal dat de twee het plan konden pitchen bij de organisatie achter de Eetwinkel-formule, waar 31 winkels door het hele land bij zijn aangesloten. Daar werd enthousiast gereageerd en dus kreeg de kinderbox steeds meer vorm.

Waar Van den Aker normaal gesproken met zijn emballage- en waardebonnenacties vooral in de eigen omgeving blijft, is dit een campagne die uiteindelijk landelijk werd uitgerold. ,,Dat is wel even wat anders. Ik begon met vrienden, familie en collega's en dat groeide steeds verder uit tot waar ik nu ben. Erg gaaf om dat zo mee te maken", aldus de marathonloper.

ENTHOUSIAST

De Boxtelse eigenaar van Eetwinkel Select heeft uiteindelijk het balletje definitief aan het rollen gebracht en daar is Van den Aker maar wat blij mee. ,,Jack is een enthousiaste ondernemer en heeft een groot hart als het gaat om kinderleed. Hij is ook een trouwe supporter van mijn acties. Ik kan wel stellen dat zonder zijn hulp dit er niet was gekomen", geeft hij aan.

Waar die actiebereidheid vandaan komt weet Van Hal niet: ,,Ik heb me altijd ingezet voor goede doelen, zeker als daar kinderen bij betrokken zijn. Ik vind het gewoon heel aangrijpend als ik kinderen zie die ernstig ziek zijn, misschien komt het omdat ik zelf ondertussen zeven kleinkinderen heb."

GROOTSE PRESENTATIE

Eigenlijk had het kartonnen doosje met een frietje (met saus), snack, een drankje en een speeltje al eerder dit jaar beschikbaar moeten zijn. Maar zoals met zoveel zaken was ook hier de coronacrisis een remmende factor. Een grootse presentatie zoals de twee die voor ogen hadden, kan nu nog niet plaatsvinden. Dat moet na verloop van tijd nog wel gaan gebeuren, vinden Van Hal en Van den Aker. ,,Want het verhaal achter deze actie moet bij het grote publiek bekend worden, zodat we zoveel mogelijk geld bij elkaar brengen voor KiKa", aldus Van Hal.

De kinderbox is nu al verkrijgbaar bij Eetwinkel Select aan de Sint Severusstraat 16 in Boxtel. Deze kost 5,95 euro, daar zit de bijdrage voor Run for KiKa marathon al bij in. De kinderen kunnen het speeltje zelf kiezen uit een grote grabbelton die in de zaak staat. Van Hal grinnikend: ,,Dat vinden ze prachtig, als er kinderen binnen komen trekken die meteen naar die ton toe."


q Jack van Hal van Eetwinkel Select showt de snackbox voor Run for KiKa marathon. Hij bedacht het concept samen met Patrick van den Aker en nu wordt de box bij alle Eetwinkels in het land verkocht. (Foto: Patrick van den Aker).

            ...PATRICK VAN DEN AKER...
Jack van Hal van Eetwinkel Select showt de snackbox voor Run for KiKa marathon. Hij bedacht het concept samen met Patrick van de Aker en nu wordt de box bij alle Eetwinkels in het land verkocht.