Grote zorgen om droogte: 'Elke druppel telt nu'


,,Gebruik minder water en houd de regen die valt zo lang mogelijk vast. Want elke druppel telt." Die dringende oproep doet watergraaf Erik de Ridder van waterschap De Dommel. Hij krijgt bijval van de gemeentes in zijn werkgebied, de provincie, drinkwaterbedrijf Brabant Water en tal van land- en tuinbouworganisaties.

Het water staat de natuur nu eens niet aan de lippen. Verre van zelfs. Het is kurkdroog in Midden- en Zuidoost-Brabant. De regen van de afgelopen week is als een druppel op een gloeiende plaat. Daarom doet De Dommel een beroep op de inwoners, boeren en bedrijven: 'ga zuinig om met water, want we hebben het straks hard nodig'.

GEEN UITSTEL

Het is een serieuze oproep, want volgens het waterschap zullen planten en dieren verdwijnen als we het water dat nu valt niet goed bewaren. ,,De droogte van dit moment verdraagt geen uitstel."

Het grondwaterpeil staat vrijwel overal in het rood. Om het water in de bodem aan te vullen is volgens het waterschap nog maanden aan regen nodig. Daarom hebben dertien organisaties de handen ineengeslagen en zijn zij samen de campagne #elkedruppeltelt gestart.

TIPS

De samenwerkende organisaties geven bekende tips. Zoals het aanschaffen van een regenton, een groen dak aanleggen, stenen in de tuin wisselen voor planten, geen zwembad vullen met kraanwater én minder vaak of korter douchen en sproeien. Maar er wordt ook gedacht aan minder voor de hand liggende bespaarmogelijkheden, zoals kookvocht dat overblijft of een restje water uit de waterkoker af laten koelen en bij de plantjes gooien. Om water vast te houden is het met zandzakken of planken aanbrengen van tijdelijke dammen in slootjes een optie.

De drinkwatervoorziening komt niet in gevaar. Dit vocht komt uit diepere bronnen, met nog voldoende voorraad.