Medewerkers van Vion houden borden omhoog tijdens een demonstratie: zij melden dat de maatregelen niet worden nageleefd. (Foto: Sander van Gils).
Medewerkers van Vion houden borden omhoog tijdens een demonstratie: zij melden dat de maatregelen niet worden nageleefd. (Foto: Sander van Gils). Foto: Sander van Gils

POLITIEKE ZORGEN OVER CORONA BIJ VION

Medewerkers slachterij vrezen voor baan na ziekte

JULES HAMELEERS

De GGD heeft maandag een inval gedaan bij varkensslachterij Vion om te kijken of alle regels tegen verspreiding van het coronavirus worden nageleefd. De vijftien controleurs concludeerden dat dit het geval was, meldde burgemeester Ronald van Meygaarden dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. Vorige week protesteerden medewerkers nog voor de Boxtelse vestiging op bedrijventerrein Ladonk tegen de volgens hen onveilige werkomstandigheden.

Ook meerdere raadsfracties spraken zich uit over de situatie bij het bedrijf: ,,Vion moet weg uit Boxtel", aldus fractievoorzitter Anja van den Einden van PvdA/GroenLinks. Zij vindt dat Vion per direct gesloten moet worden. De burgemeester gaf aan dat hier geen aanleiding voor was: in samenspraak met de Veiligheidsregio en de GGD, zag de gemeente geen verhoogd risico voor Boxtel.

Ook D66, Combinatie95, SP en INbox spraken zich uit over de besmetting bij de varkensslachterij. De fracties zijn vooral bezorgd over de verhoogde risico's voor Boxtelaren, omdat medewerkers van Vion ook in de winkels en supermarkten in het dorp komen. Van Meygaarden meldde dat het contactonderzoek nog loopt, maar er geen aanwijzingen zijn voor een verhoogd risico op besmetting met Covid-19. Ook wist hij dat zeven van de achttien besmette medewerkers in Boxtel wonen. Zij verblijven in thuisisolatie.

Fractievoorzitter Joep Schalkx (Combinatie95) wees op de onveilige manieren waarop de medewerkers vervoerd worden: er zitten té veel mensen in één auto. Zij worden dan iets verder weg van het bedrijf afgezet, zodat niemand het ziet. Ondanks dat Van Meygaarden aangeeft dat hier al extra controle op is van politie, BOA's én medewekers van Vion, belooft hij het nogmaals aan te kaarten bij de Veiligheidsregio.

MAATREGELEN

Vorige week werd bekend dat het bedrijf bij achttien medewerkers besmetting met het coronavirus heeft vastgesteld. Er werden 105 mensen getest. De slachterij kwam toen met extra regels om verdere verspreiding te voorkomen.

De Boxtelse varkensslachterij houdt zich echter niet aan de coronamaatregelen, meldde een van de demonstranten die niet herkenbaar en niet met haar naam in de krant wil. Met borden en T-shirts met leuzen als 'Vlees is belangrijker dan mensen en hun levens' erop, vroeg zij en drie anderen aandacht voor de volgens hen onveilige werkomstandigheden.

Haar beide ouders werken bij Vion en durven nu niet aan de slag te gaan. Werknemers dragen de uitgedeelde mondkapjes niet en op anderhalve meter afstand van elkaar werken, is niet mogelijk, beweerde ze.

ONTSLAGEN

Ook stelde de vrouw dat mensen gedwongen worden te komen werken, ook wanneer zij klachten hebben. Ze spreekt voor een andere demonstrant die geen Nederlands kan. ,,Hij had koorts en wilde dus niet naar zijn werk gaan. Hij is gedwongen om toch te komen. Toen hij de praktijken in de slachterij filmde, is hij ontslagen."

Een woordvoerder van Vion gaat niet in op de specifieke beschuldigingen van de demonstranten en benadrukt alleen dat er goed wordt gecontroleerd op naleving van de regels en dat daarvoor extra medewerkers zijn ingezet.

LA VIE EN ROSE

Ook de lokale werkgroep La vie en rose, die tegen de overlast van Vion strijdt, spreekt vraagt om sluiting van de slachterij. In een brief aan het gemeentebestuur verzoekt de werkgroep het bedrijf twee weken te isoleren en alle 1.900 medewerkers te testen. De leden vragen de gemeente om de volksgezondheid voorop te stellen. De werkgroep stuurde ook een bezorgde brief naar de minister van Volksgezondheid.



q Medewerkers en een familielid houden borden omhoog. Vorige week donderdag protesteerden zij voor varkensslachterij Vion, omdat zij vinden dat de werkomstandigheden niet veilig zijn. (Foto: Sander van Gils).