Afbeelding
Foto: Archief Brabants Centrum

DORP STAAT IN 2005 IN HET TEKEN VAN TREFPUNT EN VOELT ZICH VIER DAGEN LANG HOOFDSTAD VAN EUROPA

Een gastvrij Esch ontvangt Europa vol enthousiasme

RENS VAN DEN ELSEN

Alleen de leden van de Eerste Kamer zijn nog aan zet tot het moment dat Esch onder de vleugels van de gemeente Boxtel valt. Dit jaar haalt Brabants Centrum herinneringen op aan de 25 jaar dat het dorp deel uitmaakte van de gemeente Haaren. In deze editie blikken we terug op 2005, waarin Esch het ontmoetingspunt was voor de EU-landen tijdens het Europees Trefpunt.

Om de vijftien jaar is Esch gastheer van dit evenement voor kleine Europese gemeenten. Het dorp maakt namelijk deel uit van het Europese charter van plattelandsgemeenten. Ook dit jaar, 2020, zouden de deelnemers voor de derde keer naar Esch afreizen om elkaar te ontmoeten tijdens het Bierpompfeest, maar het coronavirus zorgt ervoor dat alle activiteiten zijn verplaatst naar volgend jaar.

In 2005 kwamen de landen echter wel bij elkaar tijdens een groots opgezet evenement dat van 4 tot en met 8 mei plaatsvond. Normaal gesproken wordt tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in dorpshuis De Es geloot wie er mee mag naar de Europese ontmoeting, maar dit keer werd echter uit de doeken gedaan hoe het meerdaagse festijn er uit zou komen te zien en wat er zoal bij de organisatie kwam kijken.

ONDERDAK

De ruim 225 verwachte gasten moesten ook allemaal onderdak vinden voor het weekend. Binnen een paar maanden waren de accommodaties geregeld bij gastgezinnen in Esch of de directe omgeving. Middels een door Ton Royers fraai ontworpen gastmeter met een aantal markante Essche panden, die op het Marktplein stond, werd dagelijks bijgehouden hoeveel gasten al een slaapplek hadden gevonden. Volgens burgemeester Frans Ronnes van de gemeente Haaren was dit 'een sterk staaltje van het enthousiasme dat in Esch heerst'. Dat de gasten bij de plaatselijke bevolking onder werden gebracht en niet in hotels of kampeerboerderijen, was een bewuste keuze. ,,Zo leren ze het meeste over de andere cultuur en gewoonten. En het is de beste manier om elkaar te leren kennen", aldus toenmalig voorzitter Theo Douma van Stichting Esch, Trefpunt in Europa.

Brabants Centrum bracht in aanloop naar het Europees Trefpunt, alle deelnemende gemeenten uit de EU onder de aandacht. Van Portugal tot Polen en van Griekenland tot Slowakije, alle keken ernaar uit om elkaar weer te spreken. In een tiental feuilletons kwamen de verschillende aspecten van de dorpen aan bod.

HOOFDPIJN

De voorbereidingen voor het evenement begonnen al in 2004. Douma gaf een maand voor aanvang toe soms wel eens een beetje hoofdpijn te krijgen van het organiseren. ,,Maar ik ben heel blij met de manier waarop alles verloopt en voor ook met de inbreng van de inwoners van Esch", tekende deze krant destijds op uit de mond van de stichtingsvoorzitter.

Wat de organisatie extra spannend maakte, was het feit dat de Essche editie het trefpunt was waar voor het eerst ook Malta en negen voormalige Oostbloklanden, die halverwege 2004 tot de EU toetraden, welkom waren. Het programma stond in het teken van duurzaamheid, economie en ecologie en behelste bezoeken aan lokale ondernemers en het provinciehuis. Maar er was natuurlijk ook voldoende ruimte voor het uitwisselen van de eigen culturen. Zo werd er gesport op de velden van voetbalclub Essche Boys en werd er op vrijdag- en zaterdagavond uitbundig gefeest in dorpshuis De Es dat daarvoor was uitgebreid met een grote feesttent. Uiteindelijk ontbraken alleen Malta, Litouwen en Estland tijdens de manifestatie in Esch. Deze landen zouden er een jaar later in het Franse Cissé wel bij zijn.

SUCCES

De vier dagen vlogen voorbij, zowel voor de deelnemers als de gastgezinnen. Het doel, mensen kennis laten maken met de wijze waarop in een Nederlands boerendorp mensen met elkaar samenleven, werd gehaald. De 22 delegaties uit evenzoveel Europese landen waren onder de indruk van wat Esch op poten had gezet. Het werd een warm weerzien van oude bekenden en een verwelkoming van nieuwe gezichten. Niet alleen voor de Europese gasten, maar ook voor de nieuwe inwoners van Esch. Het evenement viel namelijk ook toen samen met het Bierpompfeest.

Naast de burgemeesters en voorzitters van de leden van het Europese charter, waren ook jongeren uit alle dorpen aanwezig. Zij waren het na afloop roerend met elkaar eens: ,,In Esch hebben ze het goed voor elkaar."


pt Tijdens Hemelvaartsdag 2005 werden de dundoeken van alle landen die toen tot de EU behoorden, gehesen onder de klanken van de Europese hymne Alle Menschen werden Brüder.


pu Het programma richtte zich niet alleen op duurzaamheid, economie en ecologie, maar er was ook vermaak voor de kinderen. Die kregen dankzij clown Wilco (Wim Meulendijks uit Boxtel) een leerzaam lesje over de steeds verdergaande samenwerking binnen Europa. (Foto's: archief Brabants Centrum).

Afbeelding