Afbeelding
Foto: Harmen Kuppens

BOXTEL STAAT DOOR KWARTETSPEL LETTERLIJK OP DE KAART

Spelenderwijs de gemeente ontdekken

Jan Hermens

,,Mag ik van jou van de markante gebouwen, Kasteel Stapelen?" Het aloude kwartetspel heeft er een speciale uitgave bij, met Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch in de hoofdrollen. Harmen Kuppens is de bedenker en maker van deze versie van het kaartspel, dat ook nog een educatief tintje heeft.

Kuppens: ,,Op elke kaart staat een foto, met daaronder een paar regels uitleg. Mensen die nog maar net in de gemeente Boxtel wonen, leren al spelend het een en ander over hun dorp."

Het Boxtels kwartet dankt zijn bestaan aan alle coronamaatregelen. Daardoor vielen alle activiteiten van Kuppens' bedrijf Discovloerboxtel.nl stil en hield hij nogal wat tijd over. ,,Ik ben redelijk grafisch onderlegd en heb vroeger al eens een familiekwartet gemaakt. Toen ik een maand of twee geleden ergens zo'n spel zag, dacht ik: dat zou ook leuk zijn om van Boxtel samen te stellen."

ZOMERCADEAU

Dertien rubrieken telt het spel, van carnavalsvereniging tot gemeenschapshuis en van voetbalclub tot festival. Kuppens: ,,Voor veel foto's ben ik zelf op pad gegaan, andere heb ik van verenigingen ontvangen. Eerst dacht ik online foto's te verzamelen, maar dan zit je met auteursrechten. De informatie over de clubs komt van de organisaties zelf."

En dus ging de ondernemer aan de slag. ,,Er zitten al heel wat uren in. Rubrieken bedenken en schrappen, binnen die onderwerpen keuzes maken, verenigingen benaderen, plaatjes schieten. Het ligt nu bij de drukker, ik hoop dat de complete oplage nog voor Vaderdag gereed is." Volgens Kuppens is het kwartet een perfect zomercadeau, maar ook een geschikt presentje voor papa's en kan het tevens prima dienstdoen als relatiegeschenk van Boxtelse bedrijven.

Het drukwerk, maar ook de distributie, is in lokale handen. Kuppens: ,,Ik heb ondersteuning gekregen uit het economisch stimuleringsbudget van de gemeente. Zij heeft een aantal spellen gekocht, waardoor de drukkosten gedekt zijn. Het kwartet is online te bestellen via mijn website www.discovloerboxtel.nl en af te halen en te betalen bij Beer & Beyond en Sigarenmagazijn Voets in Boxtel en Cadeau & Drogist Liempde."

Het mes snijdt daardoor aan twee kanten, aldus de creatieve Boxtelaar. ,,Meer unieke bezoekers op mijn website is gunstig voor mijn Googleranking en het levert de winkels waar de kwartetten afgehaald kunnen worden wellicht extra klanten op."

KWF KANKERBESTRIJDING

Om het lokale kaartspel te promoten, wil Kuppens met een stand op de weekmarkt in Boxtel gaan staan. ,,Met een demonstratieset, zodat geïnteresseerden het ook echt kunnen zien." Hij zou graag zien dat er zich bedrijven melden die een een grotere partij willen aanschaffen.

Voor de prijs hoeven liefhebbers de aankoop niet te laten, vindt de ondernemer. ,,Een kwartet kost 8,50 euro, daarvan gaat 1,50 euro naar KWF, via het Boxtelse Alpe d’HuZesteam Kans."



p Harmen Kuppens (rechts) speelt het Boxtels kwartetspel met zijn vader Jan en twee kinderen. (Foto: eigen collectie).