Samen proosten in de kroeg, zoals hier in café Rembrandt tijdens het Politiek Kaffee van dit jaar, gaat komende carnavalsseizoen op een heel andere manier. Hoe? Dat zijn de organisaties nog aan het uitzoeken. (Foto: Hans van Doorn).
Samen proosten in de kroeg, zoals hier in café Rembrandt tijdens het Politiek Kaffee van dit jaar, gaat komende carnavalsseizoen op een heel andere manier. Hoe? Dat zijn de organisaties nog aan het uitzoeken. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

CORONAVIRUS ZET CARNAVALSORGANISATIES VOOR DE UITDAGING OM MET ALTERNATIEF PROGRAMMA TE KOMEN

Streep door carnaval 2021? 'Nee, we vieren het alleen anders'

RENS VAN DEN ELSEN

Kijk nog maar even goed naar de bovenstaande foto. De kans is namelijk aannemelijk dat carnaval volgend jaar niet op deze manier wordt gevierd. De boosdoener is ook hier het coronavirus. Ook al is het zottenfeest nog ver weg, in Liempde heeft prinsenvereniging De Ploegers de knoop vorige week al doorgehakt: alle activiteiten zijn opgeschort. De club is daarmee de eerste in de regio die deze moeilijke beslissing heeft gemaakt. Hoe kijken de organisaties in Boxtel en Esch daar tegenaan?

Laten we het goede nieuws voorop zetten: carnaval of vastenavond gaat gewoon door. Zo is in elk geval de gedachte van de Brabantse Carnavals Federatie (BCF) die de organiserende verenigingen in de provincie met elkaar in contact brengt. ,,Het is een jaarfeest, net zoals Sinterklaas of Kerstmis. Dat gaat ook gewoon door ondanks de coronacrisis. Maar de invulling van carnaval zal wel anders verlopen. Dicht op elkaar in de kroeg kan nu niet, dus moeten organisaties iets verzinnen om het idee van carnaval toch levend te houden", licht voorzitter Rob van de Laar van de BCF toe. Als carnavalshistoricus weet hij te vertellen dat ook in 1896 het leutfeest in Oeteldonk werd afgelast vanwege de uitbraak van een pokkenepidemie. ,,En tijdens de Tweede Wereldoorlog werd daar natuurlijk ook geen carnaval gevierd", geeft hij aan.

Voor die nieuwe invulling verwacht Van de Laar veel van de creativiteit van de carnavalsvierder. ,,Je kunt natuurlijk van alles verzinnen. Laat mensen zelf langs de wagens lopen bijvoorbeeld. Of zend de pronkzitting uit via de lokale zender of internet", noemt hij zo al wat ideeën die hem te binnen schieten.

Om echter nu al te beslissen alle activiteiten op te schorten, begrijpt Van de Laar. Toch vindt hij het wel wat prematuur: ,,Want stel dat er in oktober al weer meer mogelijk is of dat er zelfs een vaccin beschikbaar komt. Dan heb je niks en vervolgens nog iets op poten zetten, gaat lastig."

STEUN

Voorzitter Reggie van Genugten van De Ploegers snapt de redenering van Van de Laar, maar staat volledig achter de beslissing van haar club: ,,Normaal krijg je gemengde reacties op zo'n besluit, maar nu krijgen we louter begrip. We voelen ons dus zeker gesteund door alle Ploegers en Ploegerinnekes. Carnaval vier je in een tijd dat het kan en nu is dat volgens ons niet het geval."

De prinsenvereniging gaf in haar verklaring aan dat de essentie van carnaval (gezellig samen zijn, vertier en volksvermaak) niet samengaat met een anderhalvemetersamenleving. ,,Als het 'volk' bedreigd wordt in zijn gezondheid en het samenzijn een gevaar wordt in plaats van een verbroedering, dienen we er voor te zorgen dat wij onszelf en elkaar in bescherming nemen en goed voor elkaar zorgen", vindt het bestuur van de Liempdse carnavalsclub. ,,We bevriezen het nu even en als het veilig is, pakken we de dan bedachte scenario's erbij. Wij kennen onszelf, de vrijwilligers en de Liempdenaren goed, dus als er iets op korte termijn georganiseerd moet worden, dan schakelen we als de wiedeweerga weer op", aldus Van Genugten.

GEWETENSVRAAG

Dat gezondheid voorop moet staan, vinden ze ook in Eendengat (Boxtel) en Oggelvorsenpoel (Esch). De voorzitters van de carnavalsorganisaties in beide dorpen vinden de beslissing van hun Liempdse collega's moedig. ,,Het is een dilemma. Want bij alles wat je organiseert, komt die gewetensvraag boven: wil je een eventuele besmetting op je geweten hebben", beredeneert Eric van Roosmalen van stichting De Oggelvorsen. ,,Het is een behoorlijk statement wat ze in Liempde maken, ik denk dat iedereen hierin ook zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen", voegt hij eraan toe.

Frank van Heesch van Stichting Openbaar Carnaval (SOC) in Boxtel geeft aan dat zijn organisatie nog niet zover is om al activiteiten af te gelasten. ,,Veel staat ook al vast. Zolang er nog onzekerheid is over de maatregelen na 1 september houden we vast aan de organisatie", geeft de voorzitter aan.

Dat massale evenementen, zoals de Waggelrevue en het liedjesfestival Kwekdeuntjesfist wellicht niet door kunnen gaan, hangt volgens Van Heesch nauw samen met de beslissingen die in Den Haag worden genomen: ,,Die afspraken hebben we ook met de uitbaters gemaakt. Als het niet mag, blazen we het af. Hoe vervelend ook."

UITDAGING

De carnavalsorganisatie in Eendengat stond al voor een uitdaging voor het komende seizoen, omdat hofpaleis Denziz de deuren heeft gesloten. Daarvoor moest de SOC op zoek naar een of meerdere andere locaties. Die zijn al wel gevonden, maar door de coronacrisis is het dus nog niet 100 procent zeker dat dit door kan gaan. Voor het liedjesfestival is onderdak gevonden bij de Comsche Hoeve en voor de Waggelrevue is de SOC in gesprek met het Baanderherencollege om de Tijberzaal te gebruiken.

Vooralsnog is er nog veel onzeker als het op het vieren van carnaval aan komt. Maar dat er creatieve ideeën gaan ontstaan staat voor alle dorpen buiten kijf. ,,Er zijn veel verenigingen die iets doen, ook daar kunnen we bij aansluiten", geeft Van Heesch aan. Zijn Essche collega Van Roosmalen beaamt dat: ,,We blijven ook in deze tijd het carnavalsfeest warm houden."

In Liempde staat de jeugd bovenaan als er toch weer het een en ander opgezet mag worden. Daar wordt bijvoorbeeld gedacht aan een online jeugdprinsverkiezing. ,,Uiteindelijk komen er uit iedere crisis weer goede ideeën voort", aldus Van Genugten.

Van de Laar van de BCF heeft nog wel een tip voor alle carnavalsorganisaties: ,,Ga met elkaar in gesprek, je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden als een ander dorp of stad het al heeft bedacht. Zeker in deze tijden."


p Samen proosten in de kroeg, zoals hier in café Rembrandt tijdens het Politiek Kaffee van dit jaar, gaat komende carnavalsseizoen op een heel andere manier. Hoe? Dat zijn de organisaties nog aan het uitzoeken. (Foto: Hans van Doorn).

Prins Bernardus d'n Urste (Patrick van de Ven (rechts) en zijn adjudant Harm Eijkemans tijdens hun presentatie in november vorig jaar. In 2021 zal er geen nieuwe prins komen in Ploegersland. (Foto: Gerard Schalkx).