Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BASISSCHOLEN VERWELKOMEN ALLE LEERLINGEN WEER HELE LESDAGEN IN DE KLAS

'Kinderen zijn door de crisis leergieriger dan ooit'


RENS VAN DEN ELSEN

Na vier weken met half gevulde klaslokalen, mogen leerlingen sinds maandag weer allemaal tegelijk naar hun basisschool. Natuurlijk moeten nog steeds de geldende afstandsmaatregelen gevolgd worden; maar dat is allemaal geregeld in de protocollen die al weken klaar liggen. De leraren zijn maar wat blij dat ze iedereen weer in de les hebben. ,,Geloof het of niet, maar ze zijn leergieriger geworden dan ooit", aldus Leon Scheffers van basisschool De Beemden.

Het vagevuur, zo noemt Scheffers de afgelopen weken van half onderwijs. Het wiel moest voor korte tijd weer even opnieuw uitgevonden worden. Bij De Beemden waren ze erg snel met het opzetten van het thuis leren en werken. ,,Het ging als een sneltrein, maar we hebben in korte tijd echt iets moois neergezet, waar vrijwel alle ouders ook tevreden over waren. Maar sinds 11 mei moest het roer weer even om en was het weer aftasten met lessen voor halve klassen. In plaats van digitaal onderwijs, kregen onze leerlingen daarom huiswerk mee voor de dagen dat ze niet naar school hoefden. Dat werkte uiteindelijk ook goed", geeft de leraar van groep zes aan.

TOT RUST KOMEN

Scheffers beseft dat de afgelopen maanden veel heeft gevraagd. Niet alleen van de leraren, maar vooral van ouders en de kinderen. ,,Zij hebben echt een intensieve periode gehad. Ik ben echt ontzettend trots op de manier waarom iedereen het heeft gedaan. Dat over een paar weken de zomervakantie begint, is volgens mij alleen maar goed, dan kan iedereen weer even tot rust komen."

Nu de basisscholen weer volledig open zijn, kan ook de reguliere lesstof opgepakt worden. ,,We hebben gemerkt dat onze leerlingen eigenlijk geen achterstanden hebben opgelopen. Dat is natuurlijk fantastisch. Maar het gaat om meer dan alleen kennis opslaan. We kunnen nu weer individueel aandacht geven aan de kinderen, of die nu een lager of een hoger niveau hebben. Dat telt ook mee in hun ontwikkeling."

GOEDS UIT CORONA

Scheffers ziet dat de coronacrisis niet alleen maar ellende heeft gebracht, maar dat er, onderwijstechnisch gezien, ook goede dingen uit zijn voortgekomen: ,,Leraren die voorheen wat huiverig waren voor de digitale techniek, hebben bijvoorbeeld een hele snelle leercurve gehad. Die zijn nu juist enthousiast, waar ze eerst nog weerstand boden. Maar ook de leerlingen zijn veranderd. We merken dat de weerbaarheid is toegenomen. Ze hebben het besef gekregen dat ze naar school gaan om iets te leren, niet omdat het moet. Dat maakt ze leergieriger dan ooit en dat vind ik erg mooi om te zien."

Daarnaast hebben er echter ook enkele projecten waar het team van De Beemden mee bezig was door corona vertraging opgelopen. Zoals het doorvoeren van de nieuwe rekenmethode. Scheffers: ,,We moesten even pas op de plaats maken, maar we wilden ook gewoon vooruit. Er is in korte tijd al veel gedaan, dus misschien was het uitbreken van de coronacrisis voor die projecten ook wel even goed. Zo konden we daarin even de rust nemen."

MAATREGELEN

Natuurlijk is niet alles meteen weer business as usual. De coronamaatregelen blijven voorlopig van kracht, ook op de scholen. Zo moeten leraren zoveel mogelijk afstand bewaren van de kinderen, wassen de leerlingen zo'n vijf keer per dag hun handen en oefenen ze hoe te hoesten (in de elleboog). Daar blijft het niet bij. De eindtoetsen zijn voor De Beemden bijvoorbeeld verplaatst naar het begin van het nieuwe schooljaar. Scheffers: ,,Dat is vooral om ook de leraren wat lucht te geven. Daarbij vormen de toetsen maar een klein deel van het schooladvies. Na acht jaar kun je prima inschatten wat het niveau is van een kind en waar hij of zij naar toe kan in het voortgezet onderwijs."

Daarnaast blijven de klassen voorlopig bij elkaar. Voorheen werden groepen voor sommige lessen namelijk ook gemixt.

AFSCHEID

Voor de leerlingen in groep acht is de uitbraak van het coronavirus extra zuur. Zij moeten dit jaar namelijk zowel de traditionele eindmusical missen als het afsluitende schoolkamp. Iets waar zij vaak al een heel jaar naar uitkijken. Bij De Beemden hebben ze daar wel iets op bedacht: ,,De groepachters gaan nu een film maken en mogen zelf hun afscheid van de school organiseren. Dat is een uitdagende opdracht omdat ze alles regelen, van de financiƫn tot het draaiboek. Maar ze pakken die heel enthousiast op."


p Leerlingen van juf Leonie van groep 7 van basisschool De Beemden in Boxtel zijn blij dat ze weer met z'n allen de klas in mogen. Sinds maandag mogen zij weer volledig naar school. (Foto: Albert Stolwijk).

         ...LEON SCHEFFERS...