De oude palen met nieuwe stoplichten. Deze moeten er voor zorgen dat het verkeer sneller kan oversteken. (Foto: Rens van den Elsen).
De oude palen met nieuwe stoplichten. Deze moeten er voor zorgen dat het verkeer sneller kan oversteken. (Foto: Rens van den Elsen). Foto: Rens van den Elsen

INSTALLATIE KRUISPUNT VICARIS VAN ALPHENLAAN AANGEPAKT

Doorstroming beter met slim stoplicht

RENS VAN DEN ELSEN

De mobiele verkeersregelinstallatie die begin dit jaar als noodoplossing werd geplaatst op het kruispunt Mgr. Wilmerstraat/Vicaris Van Alphenlaan/Bosscheweg in Boxtel, is vrijdag weggehaald. Op die plek moeten de nieuwe, 'slimme' stoplichten voor een snellere doorstroming van het doorgaand verkeer zorgen.

De vervangen van de lichten was hoog nodig. Nadat begin dit jaar bleek dat de vele storingen niet meer op te lossen waren met een reparatie, moest een noodoplossing tijdelijk soelaas bieden.

Vrijdagochtend werd hard gewerkt om de overlast voor het doorgaand verkeer op het drukke kruispunt tot een minimum te beperken. Verkeersregelaars zorgden ervoor dat auto's netjes om de hoogwerkers heen konden rijden, terwijl bovenin de lichtkasten werden vervangen.

Het verkeer moet nu beter doorstromen door de slimme stoplichten. De installatie leert dankzij verfijnde techniek zelf ook bij, zodat bij grote drukte de weggebruikers sneller over kunnen steken. Auto's hoeven nu ook niet meer te wachten tot het systeem zijn vaste 'rondje' heeft gemaakt. Als er nergens andere wagens staan, springt het stoplicht snel op groen.

EEN MILJOEN EURO

Het vervangen van de stoplichten op het kruispunt is het begin van een grotere vernieuwingsoperatie. In de begrotingsplannen die in het najaar van 2019 zijn gepresenteerd, kondigde de gemeente al aan dat tot en met 2023 alle verkeerslichten worden vervangen of gerepareerd. Daarvoor is een miljoen euro uitgetrokken. Omdat de plannen rond het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) nog niet voor 100 procent vast staan, worden niet alle verkeersinstallaties meteen aangepakt. Verschillende locaties hangen namelijk samen met de verandering in de verkeersstromen die PHS met zich mee gaat brengen.

LIEMPDE

In de afgelopen weken zijn ook de stoplichten op de Boxtelseweg bij Liempde vervangen. Daar konden automobilisten tijdelijk geen gebruik maken van de voorsorteerstroken richting rijksweg A2.