'Faillissement is totaal geen optie voor Magic FX'

HENK VAN WEERT

De ruim veertig medewerkers van de Boxtelse onderneming Magic FX op bedrijventerrein Ladonk zijn tot in elk geval 1 oktober verzekerd van hun baan. Dat heeft eigenaar Bram Veroude hen vorige week laten weten. De leverancier van confetti, knallers en lichtshows voor grote evenementen wereldwijd zag door corona zijn orderportefeuille tot nul slinken. Toch wil Veroude koste wat kost een faillissement voorkomen.

,,Ik hoor de geruchten in Boxtel al rondzingen, maar ik laat mijn bedrijf níet failliet gaan", benadrukt Veroude. ,,Wel heb ik mijn medewerkers laten weten dat ze na 1 oktober op zoek moeten naar een nieuwe baan als op dat moment blijkt dat evenementen nog altijd geen doorgang mogen vinden."

Tot die tijd kan Veroude gebruikmaken van de zogeheten NOW-regeling waarmee het Rijk nog vier maanden het merendeel van de loonkosten vergoedt. ,,Als na die tijd niks wijzigt op het vlak van evenementen, valt aan sanering niet te ontkomen."

LUXE GESCHRAPT

Om te voorkomen dat de stekker uit het bedrijf moet worden getrokken, heeft Veroude naar eigen zeggen 'alle luxe' uit zijn begroting geschrapt. Het personeelsrestaurant met catering is gestopt en ook de viering van het zilveren bestaansjubileum gaat niet door. ,,Gelukkig heb ik altijd pas een euro uitgegeven nadat ik twee euro had verdiend. Zo ben ik opgevoed en dat zorgt ervoor dat we het nog even kunnen uitzingen."

Een faillissement is voor Veroude onbespreekbaar. ,,Volgens de accountant is dat financieel wel het meest aantrekkelijk voor me, maar zoiets blijft je altijd achtervolgen, ook in artikelen op internet. Dat wil ik niet. Bovendien: mijn medewerkers zijn vanaf dag één betrokken bij mijn bedrijf. We vormen een grote Magic Family, zeg ik altijd. Ik wil hen ook weer terug als corona straks achter de rug is." Als het echt niet anders kan, gaat Magic FX na 1 oktober met een klein team verder.