BLIK OP AMBTELIJKE ORGANISATIE

Omgangsnormen punt van aandacht bij MGD

PÅL JANSEN

Afspraken nakomen, betrokkenheid tonen, antwoord geven, voorbereid zijn op een gesprek. Als het gaat over MijnGemeenteDichtbij (MGD), geven vertegenwoordigers van professionele organisaties, clubs en belangengroepen vooral aan dat hier de schoen wringt. En een aantal is juist heel tevreden, precies omdat dit soort basale omgangsvormen bij hen goed wordt nageleefd. Dit blijkt uit onderzoek van Brabants Centrum naar de ambtelijke fusieorganisatie.

Eind 2019 besloot deze redactie om MGD onder de loep te nemen. Dit ambtenarenbedrijf is door Boxtel en Sint-Michielsgestel in 2016 opgericht. De fusie moest ervoor zorgen dat er op kosten kon worden bespaard, de kwaliteit van de dienstverlening omhoog ging en omdat beide gemeenten zo minder kwetsbaar waren.

In februari keek Brabants Centrum al naar de kosten van MGD. In eerste instantie zou er met de fusie een kostenbesparing van 2,6 miljoen euro op jaarbasis mogelijk worden. Anno 2020 bleek die reductie een stuk lager te zijn. Althans, voor zover de cijfers inzichtelijk waren: helemaal terug te herleiden waarop precies is bespaard, bleek niet mogelijk.

Tevens zette deze krant in februari een enquête uit onder professionele organisaties waarmee Boxtel lokaal samenwerkt, maar ook onder clubs en belangengroepen. 132 van hen werden benaderd, 56 partijen reageerden hier uiteindelijk op. 40 procent van de respondenten vindt dat de gemeente erop is achteruitgegaan sinds de fusie, tegenover 10 procent die de situatie vindt verbeterd (de rest vond het beter noch slechter gaan).

In deze editie van Brabants Centrum wordt dieper ingegaan op de meningen van de respondenten: waarom vinden zij dat het slechter of juist beter gaat? Beide kanten van de medaille worden belicht: telkens draait het om basale omgangsnormen.

VERTREK

Ook worstelen bevraagden met de grote wisselingen van de wacht bij de gemeente. Lokale kennis is verloren gegaan, stellen verschillende geënquêteerden.

Sinds 2017 zijn er 174 medewerkers vertrokken bij MGD op een totaal van een kleine vierhonderd fte volgens de jaarrekeningen. Daarvoor moesten allemaal nieuwe gezichten komen. Dat de redenen hiervoor divers zijn, staat opgetekend in de jaarrekening uit 2019: 'Onder andere afname woon-werkverkeer, meer groeimogelijkheden en een beter salaris behoren hiertoe. Het blijkt dat onze medewerkers zeer gewild zijn. Ze hebben ervaring opgedaan in een complexe organisatie en hebben gewerkt voor ruim 60.000 inwoners. De stap naar een gemeente van dezelfde grootte (met bijbehorende betaling) is voor een aantal medewerkers aantrekkelijk gebleken.'



Pagina 10: 'Waarom wijkmakelaars een succes zijn' en pagina 11: 'MGD worstelt met omgangsnormen'.