Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

PLAN COMBINATIE95 MAAKT TONGEN LOS

Coronaterrassen: discussie autovrije Markt laait op

PÅL JANSEN

Zullen we dan toch de Markt permanent autovrij houden? Dat is de vraag die de gemeenteraadsfractie Combinatie95 in Boxtel nu opwerpt. De coalitiepartij - al tijden voorstander van het weren van 'blik' - zag dat het vrijhouden van het plein voor ruime coronaterrassen maandag een succes was.

De vernieuwde aandacht voor een autovrije Markt werd ingegeven nadat Combinatie95 dinsdag politieke vragen stelde aan het college van B en W. De fractie is erg in haar nopjes dat een eerder verzoek om de Markt in het weekend autovrij houden, is opgepakt door het gemeentebestuur, Boxtel Vooruit en ondernemers. ,,De autovrije Markt en Rozemarijnstraat op 1 juni waren meteen een groot succes. Dat is ook logisch want een Markt zonder al dat verkeer en blik is een stuk gezelliger en veiliger", schrijft raadslid Stefan de Nijs aan B en W.

Zijn fractie meent dat er kansen zijn op een meerderheid in de raad om de Markt autovrij te houden. Parkeren op het plein vindt de grootste coalitiepartij niet meer echt noodzakelijk, behalve voor mindervaliden. Combinatie95 hoopt dat de parkeermogelijkheid het hele jaar rond verdwijnt en roept B en W op te onderzoeken of dit mogelijk is. En anders vraagt ze aan het college om de auto's in ieder geval van maart tot september te weren.

Nadat bovenstaand bericht op de website van deze krant verscheen, maakte dat veel tongen los. Diverse mensen die reageerden, vinden het een goed idee. Wellicht met meer planten erbij, of misschien is seizoensparkeren een optie, zoals Combinatie95 zelf ook aandroeg.

POPULISTISCH

Toch klonk ook een heel ander geluid. Onder meer van ondernemer Richard Strik, van de gelijknamige Kwalitaria aan de Kruisstraat. 'Populistisch' vond hij de oproep, daags na de heropening van de horeca. ,,De Markt is een multifunctioneel plein waar we alles op willen doen. Dus als het weer minder is, dan is het gewoon een grijze plaat. Waar we een weekmarkt, kermis, koningsfeesten en dergelijke willen houden", licht hij toe. ,,Voor veel winkeliers en delen van de horeca is dit een belangrijke plek. De auto achter het gemeentehuis neerzetten, is een mooi alternatief, maar heeft een mindere kwaliteitswaarde", stelt hij.

De fiets vindt Strik zelf de beste oplossing voor het autoprobleem, maar dit is wel een landelijke discussie. ,,De gast van ons centrum bepaalt zelf hoe die zijn boodschappen doet." Het gaat wat hem betreft niet over de hoeveelheid parkeerplekken, maar juist het gemak van de huidige plaatsen om bijvoorbeeld een snelle boodschap te doen. ,,De Markt was zeker een prachtig plaatje, maar laten we eerst de coronaperikelen achter de rug hebben en dan in een reële discussie kijken wat er nodig is."

MAATWERK

Yasmine Melis van sigarenmagazijn Voets is voorstander van seizoensparkeren en maatwerk. ,,In de koude en natte winterperiode volop parkeren op de Markt is goed voor de andere ondernemingen in het centrum." De huidige parkeerplekken zou ze behouden en na sluitingstijd tijdens het terrasseizoen de Markt beschikbaar stellen voor horeca en evenementen.

Hoewel Combinatie95 al jaren voorstander is om de Markt 'autoluw' te maken, zijn tegelijkertijd veel centrumondernemers niet happig om het plein dicht te gooien voor autoverkeer. Dit uit angst dat het kernwinkelgebied steeds verder 'op slot raakt'.

Of het college van B en W mee zal gaan in de verzoeken van de coalitiepartij, is nog onbekend: dat moet nog een antwoord formuleren op de politieke vragen.


q Oproep om autovrije Markt van Combinatie95 na terassenproef maakt tongen los. (Foto: Bas van den Biggelaar).