Mirte (links) en Sterre brengen hun zomer grotendeels door in hun tijdelijke winkel. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Mirte (links) en Sterre brengen hun zomer grotendeels door in hun tijdelijke winkel. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creƫert - Bas van den Biggelaar

MIRTE EN STERRE VERKOPEN COLLECTIE DANKERS IN OOSTERHOF

Pop-upstore met boeken van ome Sjef

Jan Hermens

Boxtel is sinds donderdag een boekenwinkel rijker, zij het tijdelijk. Mirte de Jong en Sterre van Rijt, allebei achttien en net geslaagd voor het vwo, verkopen in de kiosk bij winkelcentrum Oosterhof boeken en kunst. Hun zaak heet Ome Sjef's Bookstore.

Die naam is niet toevallig, want alle boeken zijn afkomstig uit de collectie van Sjef Dankers. ,,Mijn oudoom", aldus Mirte. ,,Hij ging verhuizen en kon zijn boeken niet meer allemaal kwijt. Ik denk dat hij er meer dan drieduizend had. De winkel is een soort ode aan hem."

LERAAR EN RAADSLID

Dankers, gepensioneerd geschiedenisleraar en jarenlang raadslid in Boxtel namens de PvdA/GroenLinks, houdt van boeken en verzamelde er in de loop der jaren honderden. Mirte, lachend: ,,Hij is al in de winkel geweest, maar dat zal niet vaak gebeuren. Hij is bang dat hij zijn eigen boeken weer terug gaat kopen..."

De prijzen zijn ernaar om met een tas vol romans en strips de zaak te verlaten. Sterre: ,,Ze kosten bijna allemaal een euro. Sommige zijn iets duurder, omdat die nog in de reguliere handel verkrijgbaar zijn."

Aanvankelijk was de gedachte de boeken aan de Vincentiusvereniging te schenken. Mirte: ,,Maar die hebben vermoedelijk al een flinke collectie. Ik bedacht om ze in een tijdelijke winkel te koop aan te bieden en Sterre wilde meteen meedoen."

DRIE MAANDEN LANG

De twee vriendinnen hebben het pand waar tot voor enkele jaren terug de Poolse specialiteitenzaak Lukullus was gevestigd, flink schoongemaakt en eigenhandig ingericht. Mirte: ,,Onze verkoop is een soort garagesale, we mogen gebruikte spullen aan de man brengen, op eigen grond. We blijven tot het eind van de zomer open, een maand of drie." Het pand is in bezit van een familielid, vertelt Mirte. ,,Het stond leeg, wij mogen het een poos gebruiken."

Sterre: ,,De schoonmaak was een hele klus. Omdat de winkel maar een paar maanden bestaat en we over weinig middelen beschikken, hebben we de zaak ingericht met gekregen en geleende spullen. Een tafel hebben we zelf gemaakt."

COLLAGE SUSKE & WISKE

Op een tussendeur lieten de jonge vrouwen hun creativiteit de vrije loop. ,,We hebben een collage gemaakt van fragmenten uit Suske en Wiskes, albums die al beschadigd waren."

In de winkel zijn niet alleen boeken te koop, er is ook kunst te vinden. ,,Schilderijen die mijn moeder, Lonneke de Wit, heeft gemaakt", vertelt Sterre. ,,En beelden van David van Zon."

Ome Sjef's Bookstore, geheel coronaproof, is niet de hele week open. Sterre: ,,We hanteren wisselende openingstijden. Die staan op de deur en ze zijn te vinden via onze Instagram-pagina Boeken van ome Sjef."

Wanneer ze na de zomer de deuren van hun tijdelijke boekwinkel sluiten, wacht Mirte en Sterre een nieuw avontuur. Mirte: ,,Ik ga studeren in Utrecht, pedagogische wetenschappen." Sterre: ,,Ik heb een baan op Bonaire, als assistent-manager in een resort."


p Mirte (links) en Sterre brengen hun zomer grotendeels door in hun tijdelijke winkel. De tweedehands boeken van Sjef Dankers worden verkocht in de kiosk bij winkelcentrum Oosterhof. (Foto: Bas van den Biggelaar).



               ...SJEF DANKERS...
          (Foto: Piet van Oers, 2001)