TROFFEL GAAT SPECIEKUIP NOG NIET IN

Plan MFA Gemonde nog eens goed onder de loep



Jan Hermens

,,Verbouwen kan het best als de school niet in gebruik is", stelt Astrid Stephanus, projectleider multifunctionele accommodatie (mfa) Gemonde. Dat was de afgelopen twee maanden het geval, maar de planvorming was nog niet ver genoeg om al met specie en troffel aan de slag te gaan.

Stephanus: ,,Deze week gaan alle toekomstige gebruikers rond de tafel om nog eens over het plan te praten. Zijn er misschien aspecten die actualisatie behoeven, die vraag stellen we onszelf."

Sinds de sluiting van voormalig dorpshuis De Kei in januari 2018, beschikte Gemonde niet meer over een gemeenschappelijke 'huiskamer', een plek waar verenigingen kunnen repeteren, ruimte is voor toneeluitvoeringen en voor ontmoeting. De roep om een multifunctionele accommodatie zwol aan in het dorp.

Basisschool Sint-Lambertus kampte met leegstand en de exploitatie van met name de gymzaal viel het schoolbestuur zwaar. Dus ontstond het plan de school te verbouwen en er een mfa in te realiseren, met als onderdeel daarvan een dorpshuis.

Om dit plan uit te voeren, is geld nodig. De gemeenteraad van Sint-Michielsgestel stelde in juni 2019 1,2 miljoen euro beschikbaar. Stephanus: ,,Dat budget blijft overeind. Daarmee moeten we het doen."

BESTUUR

Er is een stichtingsbestuur voor de mfa en inmiddels zijn er ook mensen gevonden die aan de touwtjes willen trekken bij het dorpshuis.

,,Na het gebruikersoverleg is de volgende stap het maken van een ontwerp. Daarna komt pas de verbouwing aan de orde", licht Stephanus toe.

Ze durft geen exacte planning te geven, maar hoopt dat de werkzaamheden over ruim een jaar gereed zijn. ,,Na de zomer van 2021, dat zou mooi zijn."