Medewerkers van varkensslachterij Vion in Boxtel worden dagelijks aan een gezondheidsonderzoek onderworpen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. (Foto: Vion Food Group).
Medewerkers van varkensslachterij Vion in Boxtel worden dagelijks aan een gezondheidsonderzoek onderworpen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. (Foto: Vion Food Group). Foto: Vion Food Group

D66 BOXTEL ZET KANTTEKENINGEN BIJ OPENHOUDEN SLACHTERIJ

Vion niet dicht na besmettingen

RENS VAN DEN ELSEN

De GGD heeft bij achttien medewerkers van slachterij Vion in Boxtel een besmetting met het coronavirus geconstateerd. Er werden in totaal 105 personeelsleden getest. Van de besmette medewerkers had het merendeel lichte tot matige klachten. De Veiligheidsregio oordeelt dat de varkensslachterij op dit moment open kan blijven om de voedselproductie niet in gevaar te brengen. De fractie van D66 in de Boxtelse gemeenteraad vindt dat het vreemd dat econonische belangen prevaleren boven gezondheid en veiligheid van medewerkers.

Het bron- en contactonderzoek was dinsdag nog niet volledig afgerond, maar toch kwam Vion zelf naar buiten met het nieuws van de positief geteste medewerkers. Het vleesverwerkingsbedrijf meldt meteen de al genomen maatregelen te hebben aangescherpt.

Dat Vion in Boxtel voorlopig open mag blijven, komt omdat de steekproef en analyse van de resultaten aanvullende inzichten hebben opgeleverd. De positief geteste medewerkers waren vooral actief in de koude ruimten zoals de snijzaal en op de afdeling veredeling. In de slachthal zijn geen besmettingen aangetroffen. Er is slechts een fractie van het personeel getest, want in totaal werken er bijna 2.000 mensen, waarvan het grootste deel bestaat uit arbeidsmigranten.

Directeur Ronald Lotgerink van Vion Food Group geeft aan dat de uitkomsten van het GGD-onderzoek aanleiding waren om direct te handelen: ,,We informeren onze medewerkers zo goed mogelijk over de gerichte maatregelen. Onze corona-toezichthouders zullen iedereen helpen en aanspreken op de naleving van de aangescherpte protocollen."

DESINFECTEREN

Op advies van de GGD scherpt Vion Food Group de naleving van alle coronamaatregelen aan binnen de productielocatie op bedrijventerrein Ladonk. Zo worden alle werkruimtes dagelijks gereinigd en gedesinfecteerd, onder meer door een ontsmettende luchtbehandeling. Daarnaast voert het bedrijf dagelijks een gezondheidscontrole uit onder het aanwezige personeel en de controleurs, in overleg met de GGD. Arbeidsmigranten die voor Vion werkzaam zijn krijgen daarbij extra aandacht, ook op het gebied van personenvervoer en de woonsituatie. Dit alles om 'de kans op aanwezigheid van het Covid-19 virus te reduceren'. ,,Wij doen dit allemaal ter bescherming van onze medewerkers en van hun omgeving. Het indammen van het virus moeten we samen doen", aldus Lotgerink. Bij klachten mogen mensen niet naar binnen en worden zij doorgestuurd naar de GGD. Dat geldt tevens voor medewerkers die zich al ziek hebben gemeld.

PRODUCTIE OMLAAG

Door de invoering van het aangepaste protocol worden op de productielocatie in Boxtel minder varkens geslacht. Vion geeft aan de gevolgen voor haar leveranciers tot een minimum te willen beperken. Ook wil het bedrijf voorkomen dat er lege schappen ontstaan.

Opvallend is dat vorige week een slachterij in Helmond de deuren moest sluiten toen bleek dat 17 procent van de medewerkers besmet was met het virus. Dinsdag werd bekend dat dat bedrijf nog twee weken dicht moet blijven en al het personeel moet in quarantaine. In Boxtel is hetzelfde percentage positief getest, maar hier mogen de medewerkers gewoon door blijven werken. Volgens waarnemend voorzitter Wobine Buijs van de Veiligheidsregio Brabant-Noord, waar Boxtel onder valt, maakt iedere regio haar eigen afwegingen als het gaat om coronabesmettingen in de vleesverwerkende bedrijven. ,,Dat komt omdat de verschillende gevallen geheel op zichzelf staan en qua karakter ook van elkaar afwijken."

Dat Vion in Boxtel de deuren niet hoefde te sluiten heeft ook te maken met het vertrouwen dat de GGD heeft in de daadkracht van de directie van het bedrijf en de genomen voorzorgsmaatregelen. Buijs: ,,Het bedrijf is erin geslaagd om deze maatregelen binnen de reguliere sluitingstijd van Pinksteren te realiseren en hoefde daarom niet dicht."

VRAGEN VAN D66

De Boxtelse D66-fractie plaatst kanttekeningen bij de redenering van de Veiligheidsregio. Dat blijkt uit een brief die raadslid Mariëlle Wijffelaars vandaag aan het college van B en W schreef. Ze wil weten hoe representatief de steekproef bij Vion was en of contactonderzoek is uitgevoerd bij besmette personen. Ook is ze benieuwd of positief geteste medewerkers in quarantaine worden gehouden. ,,Medewerkers van Vion komen uiteraard ook op straat en in winkels wat ook gevolgen kan hebben voor de gezondheid van andere inwoners van onze gemeente", aldus Wijffelaars. Zij vindt het niet uit te leggen dat Vion open mag blijven, terwijl de horeca tweeënhalve maand dicht moest.



p Vion-medewerkers in Boxtel worden dagelijks aan een gezondheidsonderzoek onderworpen. (Foto: eigen collectie).