Tommy van Doorn aan de speeltafel van de Boxtelse beiaard. (Foto: Peter de Koning, 2016).
Tommy van Doorn aan de speeltafel van de Boxtelse beiaard. (Foto: Peter de Koning, 2016). Foto: Peter de Koning

EXAMENCOMMISSIE VOL LOF OVER TOMMY VAN DOORN

Boxtelse beiaardier slaagt met glans

Jan Hermens

Tommy van Doorn, als musicus onder meer verbonden aan de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek, legde vrijdag met succes zijn masterexamens voor beiaard aan de HKU Nederlandse Beiaardschool af.

Hij speelde in Amersfoort een programma met repertoire uit de twintigste en eenentwintigste eeuw en in Doesburg muziek uit de barok en klassieke periode. Van Doorn: ,,Twee dergelijke examens afleggen op één dag was wel buitengewoon vermoeiend, de fysieke inspanning van twee zware beiaarden is toch wel een stuk heftiger dan bij een orgel."

De examencommissie toonde zich zeer tevreden over het spel van de getalenteerde musicus.

Omdat Van Doorn examen deed, moest hij de gebruikelijke carillonbespeling in Boxtel, vrijdagochtend tussen elf en twaalf uur, aan een invaller overlaten. De beiaard bleek bij Evert Meijs in goede handen. Hij bracht het ene na het andere bekende liedje 'uit grootmoeders tijd' ten gehore. Meijs: ,,Al is er maar een iemand die glimlacht, dan ben ik al blij."

DEBUUT

Meijs nodigde mij als gast uit mee de toren in te gaan. Ik mocht niet alleen met Meijs mee naar het carillon, ik mocht het instrument ook even met mijn vuisten beroeren. Voelen hoe het is om de klanken van de klokken over Boxtel uit te strooien.

Dat is een bijzondere ervaring, kan ik nu vertellen. Nooit eerder bespeelde ik zo'n instrument, Boxtel was dus getuige van een debuut.

Als amateur-organist weet ik de noten op een beiaard wel te vinden, maar de speeltechniek is compleet anders. Desondanks wist ik twee Marialiedjes, het was immers nog mei, aan de klokken te ontlokken. Niet helemaal foutloos, maar een kniesoor die daarop let.

Morgen, vrijdag 5 juni neemt Tommy van Doorn weer plaats op de beiaardbank, om de Boxtelaren te trakteren op een staaltje van zijn kunnen.



Evert Meijs bespeelt als invaller het Boxtelse carillon in de Sint-Petrustoren. (Foto: Jan Hermens).