Vrienden versierden Carla's huis aan de Corpus. Veertig jaar neemt de Boxtelse al bloed af en ze wil daar nog graag een aantal jaren mee doorgaan. (Foto: Jan Hermens).
Vrienden versierden Carla's huis aan de Corpus. Veertig jaar neemt de Boxtelse al bloed af en ze wil daar nog graag een aantal jaren mee doorgaan. (Foto: Jan Hermens). Foto: Jan Hermens

VRIENDEN VERSIEREN HUIS VAN CARLA VAN DER VEN

Boxtelse prikt veertig jaar met liefde

Jan Hermens

Carla van der Ven uit Boxtel was tweede pinksterdag exact veertig jaar in dienst van de afdeling bloedafname van het laboratorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ze verwachtte op 1 juni geen speciale dag, maar dat werd het maandag wel. Met dank aan collega's en vrienden.

,,Halverwege de dag werd ik opgehaald en naar Nuland gebracht, waar de collega met wie ik het langst gewerkt heb, alles had versierd. Er volgde een gezellig samenzijn, op gepaste afstand natuurlijk, met nog een aantal andere collega's."

Eenmaal thuis wachtte Carla nóg een verrassing. Vrienden hadden haar huis versierd met een fraai spandoek en bijpassende attributen. ,,Heel erg leuk. Met wat buurtgenoten heb ik 's avonds nog op het terras gezeten. Dat kon immers weer. Een geweldige dag."

OMGANG MET MENSEN

In veertig jaar heeft Van der Ven in menig ader geprikt, zowel in Boxtel als 's-Hertogenbosch. Behalve het daadwerkelijke bloed afnemen, bestaat de dagelijkse praktijk voor een belangrijk deel uit luisteren, angst wegnemen en vragen beantwoorden. ,,De omgang met patiënten omvat minstens de helft van het werk. Mensen zijn nog wel eens huiverig voor een prik. Ik geef uitleg over wat ik ga doen en stel mensen gerust." Ze heeft in de loop der tijd een band opgebouwd met diverse patiënten. ,,Dat zijn mensen die periodiek bloed af moeten laten nemen."

De laatste weken was het ontzettend druk, vertelt Van der Ven. ,,Vanwege corona droeg ik beschermende kleding en was het nogal hectisch. Ik neem wel bloed af van mensen die een test ondergaan, maar onderzoek dat niet zelf. Dit bloed gaat naar de afdeling microbiologie voor nadere studie."

Hoewel ze haar werk met veel plezier doet, maakt ze de vijftig jaar hoogstwaarschijnlijk niet vol. ,,Ik ben zestig, nog zeven jaar tot mijn pensioen. Ik geniet van mijn werk, maar de halve eeuw zit er waarschijnlijk niet in." Aan stoppen denkt ze voorlopig zeker niet. ,,Ik ga graag nog een hele poos door."


p Vrienden versierden het huis van Carla van der Ven aan de Corpus in Boxtel met een veelzeggend spandoek, linten met hartjes en zelfgemaakte spuiten. (Foto: Jan Hermens).