Nikki van de Laar, Kyra Lucius en Maike van den Biggelaar (van links naar rechts) zijn net klaar met hun mentorbijeenkomst en mogen alweer naar huis. Gisteren startten de reguliere lessen in de ochtend, in de middag zijn er dan nog digitale lessen. (Foto's: Bas van den Biggelaar).
Nikki van de Laar, Kyra Lucius en Maike van den Biggelaar (van links naar rechts) zijn net klaar met hun mentorbijeenkomst en mogen alweer naar huis. Gisteren startten de reguliere lessen in de ochtend, in de middag zijn er dan nog digitale lessen. (Foto's: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

LEERLINGEN BAANDERHERENCOLLEGE ZIJN BLIJ DAT ZE WEER NAAR SCHOOL MOGEN

'Het is alsof het schooljaar weer opnieuw begint'


RENS VAN DEN ELSEN

Wat onwennig komt de tweede helft van klas 1KC van het Baanderherencollege (BHC) het schoolplein op. Waar de scholieren normaal gesproken nog wat bijpraten voor de ingang, is het nu direct naar binnen en het lokaal in. Dat heeft natuurlijk maar een reden: door het coronavirus kregen ze ruim tweeënhalve maand alleen digitaal les. En dus zijn de leerlingen blij dat ze weer naar school mogen: ,,Fijn om je klasgenoten weer eens te zien."

De 13-jarige Bram Verschuren uit Berkel-Enschot komt iets over negen uur op zijn gemak door de poort binnen. Zonnebril op en rugzak over een schouder. Vandaag heeft hij, net zoals zijn klasgenoten die om halfnegen begonnen, een moment met zijn mentor. De klas is in tweeën gesplitst en de brugklassers krijgen uitleg over hoe de rest van de week en het schooljaar er uit komt te zien. Daarna mag hij weer naar huis.

,,Een halfuurtje in de klas, dus ik ben langer op de fiets onderweg dan dat ik op school zit. Dat is wel poep, maar ik ben tenminste in beweging vandaag", grinnikt hij. Blij met de eerste fysieke lessen is Bram wel. ,,Het is ook wel een beetje spannend, want het is net alsof het schooljaar weer opnieuw begint", geeft hij aan.

ZOMERVAKANTIE

Brams klasgenoten Lotte Broeren (12) en Rémon Slegers (13) zijn juist net klaar met het mentoruurtje. ,,We hebben te horen gekregen dat we om de dag drie lesuren hebben, dan naar huis mogen om te gaan eten en daarna weer digitaal verdergaan", legt Rémon uit. Lotte vindt dat allemaal maar wat omslachtig: ,,Beter was om de school nog een maand dicht te laten, dan begint de zomervakantie." Toch voegt ze er nog snel aan toe: ,,Maar ik vind het wel fijn om mijn vrienden weer te zien."

Het weerzien met, een deel van, de klasgenoten voelt vertrouwd, maar elkaar knuffelen is er nog even niet bij. Dat dit soms in alle opwinding toch even gebeurt, levert soms een opmerking van het schoolpersoneel op. Door het splitsen van de klassen en goede bewegwijzering wordt fysiek contact tussen de leerlingen zoveel mogelijk voorkomen. ,,Je gaat meteen naar je klas, daar blijf je zitten en krijg je steeds een andere leraar. En als je mag gaan, loop je via een andere route weer naar buiten, pakt je fiets en vertrekt", vertelt Rémon. Hij vindt dat wel jammer, maar snapt de reden erachter wel.

Ook de leraren zijn blij dat ze hun leerlingen weer zien. Dat liet ook natuurkundedocent Maartje Brouwers vorige week in deze krant al weten. Zij was naar eigen zeggen zo blij als een kind.

NIET ONLINE

De Liempdse vriendinnen Kyra Lucius, Nikki van de Laar (beiden 13) en Maike van den Biggelaar (12) uit klas 1CB zijn blij dat ze vanaf deze week niet alleen maar online lessen hebben. ,,Dat ging wel goed hoor, maar even naar school vind ik toch wel fijn. Ik had het misschien nog leuker gevonden als we gewoon de hele dag hier mochten blijven", aldus Kyra. Daar is Maike het niet helemaal mee eens: ,,Nee joh, want dan moet je 's avonds je huiswerk maken, nu lukt dat overdag nog wel."

Voorlopig worden de lessen op het BHC dus zowel off- als online gegeven, met inachtneming van alle coronamaatregelen. De leerlingen verwachten niet dat er nu nog heel veel lesstof doorheen wordt gedrukt. Nikki: ,,Nog een maandje en dan is het weer zomervakantie. Zien we daarna wel weer hoe het dan op school gaat."


pp Nikki van de Laar, Kyra Lucius en Maike van den Biggelaar (van links naar rechts) zijn net klaar met hun mentorbijeenkomst en mogen alweer naar huis. Woensdag startten de reguliere lessen in de ochtend, in de middag zijn er dan nog digitale lessen. (Foto's: Bas van den Biggelaar).

Het zit er al weer op voor de dag voor Lotte Broeren en Rémon Slegers. De klasgenoten zijn blij dat ze deels weer naar school kunnen, al is het volgens Lotte wat onlogisch voor die paar weken die nog resten.