BESTUUR FUSEERT MET LEIJESTROOM

Scholen Sint-Christoffel vallen nu onder Talentis


LINDA VAN DE WIEL

Nadat de fusie eerder nog werd uitgesteld, is de samensmelting van twee schoolbesturen voor primair onderwijs, Sint-Christoffel (Boxtel) en Leijestroom (Vught), per 1 juni een feit. Hiermee is aanvullend onderzoek naar de meerwaarde en risico’s met een positief resultaat afgerond. De stichtingen gaan samen verder onder de nieuwe naam Talentis. Het kantoor blijft aan de Kasteellaan in Boxtel.

Sint-Christoffel en Leijestroom gaan samen om hiermee diverse complexe ontwikkelingen te lijf te gaan. Denk bijvoorbeeld aan passend onderwijs, bevolkingskrimp, wetgeving op het gebied van kwaliteit en personeel en de veranderde rol van de lokale overheid. Bestuurslid Ton Reijnen (voorheen van Sint-Christoffel) ziet de toekomst van Talentis met vertrouwen tegemoet: ,,Ik zie meer kansen voor de ontwikkeling van personeel. We kunnen ons verder professionaliseren, onder meer door het benutten van talenten en kennis”, licht hij toe. ,,Ook scholen kunnen zich beter profileren en middelen inzetten. Bovendien is het eenvoudiger om binnen de stichting hun kennis te delen. We zijn een organisatie met een sterk netwerk van specialisten.”

De ambities van Talentis zijn niet mis. De stichting wil kinderen optimale ontwikkelingskansen bieden, scholen in kleine kernen overeind houden en biedt scholen met een onderscheidende identiteit en diversiteit aan onderwijsaanbod. Voor haar personeel wil de nieuwe onderwijskoepel een sterke werkgever zijn. En met een kweekvijver voor talent, tracht Talentis bij te dragen aan de groei van alle betrokkenen, kinderen én professionals. Dit alles wordt aangestuurd vanuit het hoofdkantoor van Talentis in Boxtel. Reijnen: ,,We houden kantoor in het pand aan de Kasteellaan, waar stichting Sint-Christoffel al jaren huist.”

VOORDELEN

Aan de fusie tussen Sint-Christoffel en Leijestroom is extra aanvullend onderzoek voorafgegaan. Reijnen: ,,Alle betrokken geledingen zien veel kansen en uitdagingen. Allen hebben ingestemd. Denk hierbij aan de raad van toezicht, de gemeenschappelijke ondernemingsraad, gemeenten, overheid én de Nederlandse Katholieke Schoolraad.” Risico’s ziet de bestuurder op dit moment niet: ,,Ik verwacht wel veel voordelen, zoals meer financiële armslag én betere mobiliteit voor personeelsleden.”

Onder stichting Talentis vallen zestien basisscholen, 3.350 leerlingen en 370 medewerkers. De scholen zijn verspreid over de gemeenten Boxtel, Vught, ’s-Hertogenbosch en Heusden. Het bestuur van de onderwijsorganisatie wordt naast Reijnen ook bezet door de voormalige bestuurder van Leijestroom: Bram van Ek. Die gaat per 1 oktober met pensioen, waarna uitsluitend Reijnen de lijnen uitzet.

Bijna alle plaatselijke basisscholen vallen voortaan onder Talentis. Uitzonderingen vormen de Angelaschool in Boxtel en De Oversteek in Liempde; die hebben beide een zelfstandig schoolbestuur.