Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEMONDSE GROENE OASE VOL CACTUSSEN, PALMEN EN AGAVES

'Het is net Mexico in onze tuin'

Jan Hermens

,,Deze cactus weegt wel driehonderd kilo." In de tuin van Gemondenaar Twan van Eindhoven en zijn vrouw Miranda geen rozen, fuchsia's of clematissen, maar agaves, yucca's, palmen en cactussen. Een hobby die is uitgemond in een bijzondere verzameling exotische planten, met één overeenkomst: ze zijn allemaal wat stekelig.

Van Eindhoven: ,,Als ik onkruid wied, draag ik een veiligheidsbril. Zo'n doornig blad van een yucca of agave is messcherp."

Vier jaar geleden ontstond zijn liefhebberij, die hij inmiddels met Miranda deelt. We zagen bij iemand een palm, vonden die mooi en kochten er zelf een. Dat was het begin." Stap voor stap bouwde de exotenliefhebber zijn tuin om tot een paradijsje dat eerder aan een ver weg gelegen oord doet denken, dan aan een hof in het oer-Nederlandse Gemonde. Van Eindhoven: ,,Het is net Mexico hier. Veel soorten komen daar van oorsprong vandaan." Desalniettemin zijn de meeste winterhard, vertelt de kenner. ,,Een paar graden vorst kunnen de planten doorgaans wel hebben, sommige zijn zelfs bestand tegen min vijftien."

OVERKAPPEN

Kou in combinatie met nattigheid vormt een desastreuze combinatie voor de droogteminnende exoten. ,,Ik geef ze wel eens een beetje water als het erg lang droog is, maar niet overdadig. Een natte winter, daar kunnen mijn planten slecht tegen." Niet voor niets overkapt Van Eindhoven in het najaar alle flora in zijn tuin met kasachtige constructies. ,,Ik heb in de winter meer werk met de tuin dan in de zomer. Met het overkappen ben ik zes weken bezig. Een behoorlijke klus. En dan moet ik af en toe nog bijstoken met kacheltjes."

Nu de planten er eenmaal staan, valt het onderhoud 's zomers mee. Maar voordat de tuin cactussen, yucca's, palmen en agaves een goede bodem bood, verrichtte Van Eindhoven bergen werk. De Gemondse grond, hoe vruchtbaar ook, is van zichzelf namelijk niet geschikt om planten uit woestijnachtige streken te laten gedijen. Drainage is het toverwoord. Van Eindhoven: ,,De grond dient enorm waterdoorlatend en luchtig te zijn. Ik heb urenlang met een betonmolen potgrond en andere soorten aarde staan mixen om het juiste mengsel samen te stellen. Met een minigraver moest ik de hele tuin afgraven en nieuwe grond opbrengen. Daarnaast heb ik tonnen lavasteentjes gebruikt als bovenlaag."

REUZEN

In de met donkergrijze blokken begrensde borders, die Van Eindhoven zelf aanlegde, prijken ware reuzen. ,,Deze cactus is 3,75 meter hoog en die agave kan vier meter breed worden." Wie goed kijkt, ontwaart ook kleinere exemplaren. ,,Cactussen groeien langzaam. Die kleintjes zijn zo'n anderhalf jaar oud." De liefhebber wijst naar een kweekbakje met 'jonkies' die hooguit een centimeter of drie meten.

De Gemondenaar kweekt of vermeerdert soms zelf planten, maar het merendeel heeft hij gekocht. Op beurzen, bij andere verzamelaars en gespecialiseerde kwekerijen. ,,In het Belgische Aalst moest een kas verdwijnen van een echte kenner. Daar heb ik mooie planten kunnen kopen. Ik heb nog geregeld contact met die man."

Want Van Eindhoven houdt behalve van het verzorgen van zijn exoten ook van het opdoen en delen van kennis en praat graag met andere liefhebbers over hun gezamenlijke hobby. ,,Ik beheer de Facebookpagina Het Exotenparadijs, houd van beurzen en ontvang graag bezoekers. Ze komen uit binnen- en buitenland, tot aan de Franse grens toe. Dat is door de coronaperikelen allemaal minder, dat is jammer. De cactusbeurs in het Vlaamse Blankenberge, volgens mij de grootste van Europa, gaat niet door, daar had ik graag naartoe gewild. Wie vragen heeft over exoten, mag gerust bij mij aan de bel trekken. Waar mogelijk, help ik. Niet dat ik alles weet, maar gaandeweg heb ik veel geleerd."

De groene oase in Gemonde inspireert mensen tot het kopen van exoten. Miranda van Eindhoven: ,,Een neef en een broer van mij zijn er nu ook mee bezig." Een aanstekelijke hobby, duidelijk.

Op de vraag of ze tussen al die verschillende soorten een favoriet hebben, wijst het paar naar een uit de kluiten gewassen yucca faxoniana. ,,Die vinden we allebei het mooist."


p Twan en Miranda van Eindhoven in hun Gemondse Mexicotuin, die prima gedijt bij zonnig en droog weer. (Foto: Peter de Koning).


Garagedeurdagen bij ondernemer in Liempde


Van de Wetering Kozijnen & Zonwering, gevestigd aan de Daasdreef 1 in Liempde, houdt vrijdag 5 en zaterdag 6 juni garagedeurdagen.

Klanten die de showroom bezoeken en een garagedeur bestellen, krijgen de montage gratis en ontvangen een waardecheque voor een accessoire ter waarde van 175 euro. Daarnaast dingen zij mee naar een gratis garagedeur.

OP AFSPRAAK

Vanwege de veiligheid van klanten en medewerkers kunnen bezoekers alleen op afspraak bij Van de Wetering naar garagedeuren gaan kijken. Het bedrijf volgt uiteraard alle richtlijnen van de rijksoverheid.

De Liempdse ondernemer is dealer van garagedeurmerk Novoferm. Van de Wetering is tevens gespecialiseerd in aluminium en kunststof kozijnen, zonwering, raamdecoratie en horsystemen.

Afbeelding
Afbeelding