Peer, Esther, Mireille en Anthony waren op tweede pinksterdag de allereerste terrasbezoekers op de Markt in Boxtel. Reden voor een selfie! (Foto: Peter de Koning).
Peer, Esther, Mireille en Anthony waren op tweede pinksterdag de allereerste terrasbezoekers op de Markt in Boxtel. Reden voor een selfie! (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

MASSAAL NAAR BOXTELSE EN LIEMPDSE TERRASSEN MET PINKSTEREN

Het was genieten op de Markt...

Na een horecasluiting van ruim twee maanden openden ook de cafés en restaurants in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Esch en Gemonde op tweede pinksterdag hun deuren. Dat gebeurde soms uitbundig, zoals bij boerderijterras Jacobushof in Lennisheuvel waar het voltallige personeel van uitbaatster Francien Baaijens het terras jubelend ‘bestormde’. In Liempde was het de hele dag gezellig druk.

EERSTE WERKDAG

Op de Markt in Boxtel was rond het middaguur nog geen sprake van een jubelstemming, maar er heerste wel een zomerse sfeer. ,,Ik ben enthousiast én opgelucht”, bekende Claire Wijnstok van eetcafé Le Temps Perdu. ,,Gek eigenlijk dat je voor zo’n dag zenuwachtig kunt zijn. Ik doe dit werk al jaren. Toch maakt het iets in je los.”

Elise Bosmans van restaurant De Waag was ook een beetje gespannen. ,,Het voelt alsof het mijn eerste werkdag is, maar ik doe dit al zestien jaar.” Met echtgenoot Jurgen maakte ze zich op voor een drukke eerste dag. ,,Op het terras is het nog rustig. Maar vanavond hebben we dertig stoelen bezet in ons restaurant, dus dat is fijn.”

Serveerster Haitske van der Meijden van Thais restaurant Kin Khao verheugde zich zichtbaar op het bedienen van de eerste klanten. ,,Ik vind het leuk om weer contact met mensen te hebben. Al vind ik het lastig om soms ook politieagent te moeten spelen. Maar dat moet echt als klanten stoelen of tafels verzetten.”

GASTHEREN

Penningmeester Walter van der Steen van Centrummanagement Boxtel was maandagmiddag een van de gastheren die present was als aanspreekpunt voor horecaondernemers en publiek. ,,We kijken of de anderhalvemeterregels worden nageleefd en of zaken moeten worden bijgestuurd”, legt Van der Steen uit. ,,Nu al zie ik dat het stallen van fietsen een aandachtspuntje is.”

Ook Wim Ketelaars en Ludy Meister van evenementenstichting Boxtel Vooruit traden op als gastheer. ,,We hebben daarvoor bewust gekozen. Een gastheer is vriendelijker dan een boa in stelling brengen”, lichtte Meister toe kort voordat de terrassen open gingen. Ketelaars vult aan: ,,We hebben een rouleerschema opgesteld. Later vandaag maken ook burgemeester Ronald van Meygaarden en drie van de wethouders een ronde.”

GEZAMENLIJK DOEL

Ketelaars was vol lof over de samenwerking tussen gemeente Boxtel, Centrummanagement, horecaondernemers, winkeliers, boa’s en politie. ,,Omdat we als Boxtel Vooruit gewend zijn om festiviteiten op en rond de Markt te organiseren, hebben we ons opgeworpen als de smeerolie van dit initiatief. We hebben bij alle betrokkenen informatie opgehaald en zo een gemeenschappelijk doel geformuleerd.”

Dat doel was een verantwoorde coronaproof openstelling van de terrassen op de Markt, die in de weekeinden autovrij is op vrijdag, zaterdag en zondag. Op andere dagen is de Markt wel voor autoverkeer toegankelijk, maar blijven enkele parkeerplaatsen afgesloten zodat horecaondernemers hun terras kunnen uitbreiden.

EVALUATIE

Terrasopstelling, weekendafsluiting van de Markt en alle andere maatregelen worden wekelijks met alle betrokken partijen geëvalueerd. Op basis van alle ervaringen wordt bekeken of de proef kan worden verlengd en de terrassen tot 1 september op de Markt kunnen blijven staan. Gelet op het succes van de eerste terrasopenstelling op maandag lijkt dat wel snor te zitten. Het was nog lang heel gezellig op de Markt.

BARBECUE

Dat vond ook Peer Heijnen op het terras van café Dok 12. ,,Ik ben gisteren extra vroeg naar bed gegaan om vandaag de hele dag te kunnen genieten.” Heijnen was niet van de Markt te slaan. ,,Ik heb zelfs een barbecue meegenomen om straks met Esther, Anthony en Mireille onze eigen hamburgers en frikadellen te bakken. Waarom? Dan hoeven we ons plekje niet op te geven om ergens anders te gaan eten.”

De Markt is omgevormd tot een groot horecaterras. Alle zitjes zijn zorgvuldig opgesteld volgens de richtlijnen van de anderhalvemetersamenleving. (Foto: Peter de Koning).
Het kon weer, ook bij D'n Durpsherberg in Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).
Na 152 optredens: de laatste felicitatiedienst van De Kromploegers Liempde.
De Markt stroomde maandag langzaam vol. (Foto: Peter de Koning).
Ook in Liempde was het goed toeven, onder meer voor Het Wapen van Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).