V.l.n.r.: Marcel Saris, Carla van Wijk en Ton van Boxtel willen dat er een inrit komt in de achtertuin van Van Wijk richting Zonneweide West in Liempde. Middels het bord in de tuin roepen zij de gemeente Boxtel op in te grijpen in het overleg met de projectontwikkelaars. (Foto: eigen collectie).
V.l.n.r.: Marcel Saris, Carla van Wijk en Ton van Boxtel willen dat er een inrit komt in de achtertuin van Van Wijk richting Zonneweide West in Liempde. Middels het bord in de tuin roepen zij de gemeente Boxtel op in te grijpen in het overleg met de projectontwikkelaars. (Foto: eigen collectie). Foto: Ellie van Meurs

NOG ÉÉN WENS OMTRENT LIEMPDS BOUWPROJECT...

Protest om inrit bij Zonneweide West

PÅL JANSEN

Ton van Boxtel, Marcel Saris en Carla van Wijk willen dat laatstgenoemde een inrit krijgt die aansluit op de toekomstige Liempdse wijk Zonneweide West. De ontwikkelaar wil niet meewerken, maar daar zijn geen duidelijke argumenten voor, stellen de omwonenden. Volgens de ontwikkelaar is er juist veel moeite gedaan om aan ieders wens tegemoet te komen. De gesprekken lopen stroef, geven de omwonenden aan. Zij vinden dat de gemeente het moet oplossen, ook om een gang naar de rechter te voorkomen: inmiddels staat er een protestbord in Van Wijks tuin. En dan moet de officiële procedure nog starten.

Het kan voor Carla van Wijk een groot verschil betekenen: een ontsluiting voor haar achtertuin richting Zonneweide West, dat komt te liggen tussen de Boxtelseweg en de Kerkheiseweg. Zij wil in de toekomst ooit nog zelf iets op haar grond kunnen realiseren. Van Wijk woont tussen Ton van Boxtel en Marcel Saris aan de Boxtelseweg. De drie hebben een behoorlijk diepe achtertuin en er is genoeg ruimte voor enkele woningen. Ook op haar eigen terrein is een extra huis mogelijk. Maar dan moet er wel een toegang komen, denkt Van Wijk; groot genoeg voor een auto. Maar volgens het huidige plan wordt dit slechts een brandgang.

Sinds twee jaar zijn de buren in gesprek met de Liempdse families Van den Oetelaar en Swanenberg, de ontwikkelaars van het bouwplan. De drie omwonenden toonden zich in beginsel al geen voorstander. Nu kijken ze namelijk nog uit op een open weiland, maar dit zal dus drastisch veranderen. Naast de 29 woningen van Zonneweide West worden er ook nog een kleine twintig huizen in het oostelijk deel van de inbreidingslocatie gerealiseerd. Zo ontstaat er een nieuwbouwwijkje van bijna vijftig woningen.

SAMEN OPTREKKEN

Maar wat komen gaat, dat komt. Aan de wensen van Van Boxtel en Saris is inmiddels voldaan; zij krijgen een ontsluiting aan de achterzijde. ,,Maar", zegt Van Boxtel, ,,we zeiden dat we samen op zouden trekken. Dat blijven we ook doen, totdat ook Carla een inrit krijgt."

De projectontwikkelaar wijst er echter op dat middels de aanpassingen die zij bij Saris en Van Boxtel hebben gedaan, de mogelijkheid blijft bestaan om samen iets te ontwikkelen. Maar dan zou er volgens Van Wijks' partner Ger Nillezen een weg over de drie percelen moeten komen, dwars door een schuur en een zwembad. Hij heeft als professional een achtergrond in ruimtelijke ontwikkeling bij een gemeentelijke overheid.

Volgens woordvoerder Rob van den Oetelaar namens de ontwikkelaar zijn 'kosten noch moeite' gespaard om aan alle wensen van omwonenden te voldoen. ,,Voor de officiële planprocedure straks ingaat, hebben we hier juist ontzettend veel energie in gestoken. We hadden ook de procedure strak kunnen volgen: dit is het plan, dien straks maar een zienswijze in. Dat hebben we juist expres niet gedaan."

EENVOUDIGE OPLOSSING

Nillezen stelt dat er een betrekkelijk eenvoudige oplossing is voor de inrit, die hij ook heeft uitgetekend. De projectontwikkelaar wil volgens het drietal niet meewerken en hun voorstellen worden niet meegenomen. Dit beeld bestrijdt Van den Oetelaar: ,,We laten alles bekijken door een stedenbouwkundig bureau. We moeten ontzettend veel doen na een aanpassing: terugkoppelen naar de gemeente, het waterschap... Wat meneer Nillezen niet ziet, zijn de andere belangen en daar moeten we ook rekening mee houden." Van den Oetelaar vervolgt: ,,En bedenk ook: dit alles doen we nog voordat de officiële procedure ingaat. Dan kunnen omwonenden ook nog een zienswijze indienen."

EINDE NOG NIET IN ZICHT

De buurtbewoners zetten hier echter hun vraagtekens bij en hebben vanwege het stroeve verloop geen prettig gevoel meer bij de gesprekken met de projectontwikkelaar. Ook een overleg begin maart, waarbij een ambtenaar van de gemeente Boxtel aanwezig was, gaf geen vertrouwen. Voor de drie Liempdenaren is het nu een principekwestie en zij willen dan ook dat de gemeente ingrijpt in het overleg. ,,Je moet er samen uitkomen, wordt er steeds gezegd. Maar dat lukt niet", stelt Nillezen. ,,Ook wij hebben geen zin om straks een gang naar de rechter te moeten maken. Dus dan moet een onafhankelijke partij de belangen maar afwegen."

Dat gebeurt vooralsnog niet, vinden de drie omwonenden. De ontwikkelaar weegt de belangen af, de gemeente kijkt of dit voldoende is gebeurd, aldus een woordvoerster. Boxtel volgt het standpunt van de bouwende partijen. Als er een ontsluitingsweg moet komen achter de tuin van Van Wijk 'zou dat een kantelpunt betekenen in de financiële haalbaarheid van het plan', stelt zij. Met dit standpunt lijkt het einde van het geschil nog niet in zicht.


p V.l.n.r.: Marcel Saris, Carla van Wijk en Ton van Boxtel willen dat er een inrit komt in de achtertuin van Van Wijk richting Zonneweide West in Liempde. Middels het bord in de tuin roepen zij de gemeente Boxtel op in te grijpen in het overleg met de projectontwikkelaars. (Foto: eigen collectie).


Het project Zonneweide West voorziet in 29 woningen en wordt ontwikkeld door de Liempdse families Van den Oetelaar en Swanenberg. De interesse in de plannen is groot binnen het dorp. (Foto: Pål Jansen).